• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

MAły/wąski subwoofer na głośnikach DLS'a

Reakcji
0
Serwus Panowie,

przejdę do sedna sprawy, na biurku garją aktywne Focale (XS-Book) sa to akktywne monitorki, o ciekawym żywym brzmieniu. Mają swoje ograniczenia z racji rozmiarów i przetworników.
Brakuje mi basu i to nikogo nie dziwi....

Wpadłem na pomysł, aby zrobić suba opartego na głośnikach DLS (od zestawu R6A - to wersje samochodowe) miałem je w aucie i bardzo fajnie grały dołem - moze nie był jak wiadomo to bas strice subwooferowy.... ale grały zapewne mocniej basem niż te z obecnych Focali na biurku.

Mogę jedynie pozwolić sobie na wąskiego niedużego suba z racji miejsca w sypialni wec duży sub nie wchodzi w grę bo mi sie nie zmieści zwyczajnie.

Czy to ma sens?:) bo jestem dziwnie przekonany do tego pomysłu :)

pozdrawiam :)

Nie ma sensu, głośniki samochodowe niskośredniotonowe są zaprojektowane do pracy w dużych objętościach.
Wkładając nawet jeden w małą obudowę nie będzie niższego basu niż z Twoich Focali. Nawet producent R6A podaje pasmo od 50 Hz, takie samo od dołu jak w XS-Book.
Lepiej sprzedać DLS-y i kupić dobry głośnik niskotonowy przeznaczony do pracy w małej obudowie.

Jeszcze pytanie - czym chcesz zasilać ten subwoofer?

Ostatnia edycja:
Wiesz co pojęcie małej obudowy to - szeroka na głośnik - zakładamy 18 cm wysoka moze być nawet na 30 cm :) wiec specjalnie to też małe nie jest.

Spoko focale grają fajnie - ok , tyle, że - jak słucham cicho - jakoś brakuje mi basu jak juz słucha się ich mocno głośno - potrafią miec niesamowity wykop jak na taką aktywną konstrukcję....a w aucie bass z dlsów miałem niesamowity....jak na tak wysoko cięte woofery.
Panel, panowałem coś z allegro lub Irka.
Ale suby na 8 calach odpadają zwyczajnie...bo juz mi za duży...

To pozostaje zrobić obudowę testową closed (Qtc 0,64) ok 15l z jakichś płyt wiórowych z odzysku i przekonać się na własne uszy, czy o to chodziło. Zrobiłem symulację tego głośnika w 15 litrach i ewidentnie widać, że jako subwoofer nie zagra dobrze, nawet z korekcją na +6 dB na 55 Hz.

Ostatnia edycja:
Ostatnia edycja:
Powrót