• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Magnat czy Blaupunkt

Reakcji
0
Witam Mam pytanie:
Który wybrać wzmacniacz Magnat Xcite 600 czy Blaupunkt THA 280. Wzmacniacz mogę mieć za około 200zł i nie wiem czy się któryś nada do zasilenia subwoofera na PowerBasie s-6c.

Pozdrawiam.

Za 250zł masz magnata RX44 - przyda się jak zrobisz jakiś subwoofer a nie pseudo subwoofer :)

za 200zl masz axtony - lepsze od blaupunktow i magnatow a nadal tanie i latwo dostepne
chociaz za 200zl to mozna juz ciekawa okazje trafic ;)

dokładnie mi sie udalo za 170 z przeyłką CARPOWER POWER-1/1000D wylicytowac :flapper:

dzwięku na wyjsciu nie ma ale mam tu szpeca majstra od audio :) kumplowi magnata 1000 classic naprawił za dosłownie flaszke :P

---------- Post dodany o 09:10 ---------- Poprzedni post o 09:09 ----------

mówil że mił juz podobny przypadek koszt ok 60 zl

No dobra, magnat 1000 to klasa AB którą i pewnie ja bym naprawił, jednak carpower to klasa D, i bałbym się używać jej naprawianej, zwłaszcza na niższych niż 4 ohmy impedancjach.
Owszem, masz teraz mocny wzmacniacz na suba, a masz do niego zbudowaną instalacje? Taki wzmacniacz pobiera do 80A - jakie masz kable, jaki aku, jaki alternator?

znalazł przyczyne jakis duperel z robocizna 120 to nie duzo
kable 35^ masa i prad od alternatora bezposrednio do aku też ok 35^
altek fabryka był 55 obecnie 80 mam zamiar włozyc 120, 140 od passata b4 lub b5 tylko potrzebuje łapy pod alternator od golfa 3 1.4 + koło pasowe na wieloklin
kodensator dietz 1f
planowałem zrobic 2 obwód drugi aku i alternator itp :P ale nie wiem gdzie to upchnąc i nie takiej łapy zeby 2 altki podlaczyć :p

był na gw ale przez otworki duże kondensatory widac :P bede wkladał carpowera to go rozkręce :Pi porzuce foto Z:)

---------- Post dodany o 21:31 ---------- Poprzedni post o 21:29 ----------

podepne wtedy pod niego sub a pod loudesta przód i tyl

Hmm skoro mówisz że jest 2x większy niż peying alien (jeszcze zależy który, ale pewnie 2h30 czy jakoś tak) to coś mi tu nie pasuje, alien jest potężny - a moc mają tą samą.
No to czekam na fotki :)

powiem że potrafi z siebie dużo dac po ok 3h graniaa na fulll niezauwarzyłem utraty jakości dzwięku i poparzyłem sie nim :) a peying im cieplej tym słabiej raz się pezpiecznik zaczoł się miekki robic :P

Lightsound z tym poborem pradu przez wzmaka to bym nie przesadzal
u mnie przez 3 lata graly 3 wzmacniacze o poborze max 200A na kablu 20mm2 i bezpieczniku 30A i jeszcze nigdy sie nie spalil

Zależy jak kto słucha, ostatnio u mnie gościłem dwa rodki - r680i (wykorzystane 4 kanały przy 4 ohm) i r1900n, w 1 ohm, i poszedł mi 80A - ale raczej przez to, że był w oprawie AGU, a to zło, więc zmieniłem na mini anl, ale już nie robiłem testów, bo szkoda mi karoserii, jeszcze jakaś szpachla odpadnie albo coś :P

Nie na temat...
zapraszam na naprawy blacharskie :P

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót