• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Magnat Xpress 1001

Reakcji
0
Witam Co myslicie i tym glosniku??? Czy jest lepszy od alpharda SW oraz CW oraz XW???
mi sie wydaje ze jest to magnat a nie alphard... Model tego glosnika Xpress 1001:

Subwoofer 10"

Impedancja: 4ohm
Moc szczytowa: 280W
Moc RMS: 140W
Skuteczność: 91dB
Pasmo przenoszenia: 22Hz-1500Hz

cena nowego to oki 200 zł. Czy soe oplaca kupic??

pozdro

Ten głośnik posiada bardzo sztywną membramę.

Dobrze się czuje w obudowach w okolicach 30-40litrów i nieco wyższym strojeniu.

W każdym razie idzie go zestroić w BR.

Czyli ogolnie rzecz biorac polecacie go. mam jeszcze jedna niepenosc na temat tego glosnika a mianowicie program winisd beta 0,44 wyznaczyl mi na podstawie tych parametrow ze strony magnata objetosc oki 62 litry przy oki 27 Hz i tunel ma wymiary srednica:10cm a dlugosc cos oki 46 cm czy to nie jest troszke dziwne???

pozdro

a co w tym dziwnego? Jak długość rury to zmień średnicę i po problemie.

Dziwny to może być co najwyżej głośnik;) Przypuszczam, że nikt prócz Djdamiana nie ma o tym głośniku bladego pojęcia, więc jak coś to kupujesz go na własne ryzyko;). pozdro

Przy Qts=0,46 nic dziwnego ze program zaproponowal tak duza obudowe. Bo teoretyczna obudowa do bass reflexu powinna byc na tyle duza zeby Qtc wynioslo 0,5-0,6 a jak glosnik ma juz 0,46 to potrzebuje duzej obudowy b-r. Jednak w tak duzej obudowie pogarsza sie moc i odpowiedz impulsowa. Dlatego nie powinno sie robic wiekszej obudowy niz parametr Vas ktory dla tego glosnika wynosi 40litrow.

Powrót