• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Mam dylemat.Potrzebuję przekonania.Tonsil SUB200 czy 200A?

Reakcji
0
Witam, no właśnie który wybrać SUB200 czy 200A. Mam pokój 16m2 i słucham czarnej muzyki (hip-hop, rap, r&b) ... Czy lepszy będzie zakup aktywnego suba czy pasywnego oraz do niego wzmacniacza... Jeśli lepszy wybór to pasywny to jaki wzmacniacz do niego? W obydwóch subach są dwa GDN 20/80/2... Jakie satelitki do tego suba, myslę nad FENIX'ami ale czy to dobry wybór ? Czekam na odpowiedz ?? Pozdrwiam...

Ukasz napisał:
tak jasne 70W i dwie legendy tonsila powodzenia

to prawda ale z drugiej strony dwa głośniki o efektywności 90dB połączone równolegle dają teoretyczne +3dB czyli nawet przy tych skromnych 70W nagłośnią te 16m2

oczywiście moim zdaniem jak przystało na użytkownika diyforum zaproponował bym żebys coś samemu spróbował złożyć ale z drugiej strony za 449,50zł lub 200zł to śmaiło brać

trudno powiedzieć coś o tym napędzie - takie sprzelanie w ciemno...
ale za te przeszło 200zł możesz zrobić spokojnie np mostek tda lub p3a, ew wzmak janka więc prawdopodobnie konstrukcje lepsze niż firmowe i co ważne o większej mocy ...

takero, ja bym się kłucił.Weź wykonaj identyczny subwoofer o takich samych parametrach w domu...daje łeb obciąć że wydasz więcej a estetyką mu nie dorównasz.

Włąsnie i tu tkwi cały problem. W domu wykonasz taniej, lepiej, ale nigdy z takimi wykończeniami (no może wykonasz, ale chyba przebijesz cenę kupnego w sklepie).

zakładając, że jeden GDN20/80 kosztuje koło 130 to za dwa bedzie jakieś 260 do tego obudowa fornir, cała gama bajerówhmm... w tym wypadku opłaca się mu kupić a jak nie mam odpowiedniego zaplecza technicznego i wiedzy to nawet z tym wzmacniaczem

chodziło o to że pasywny jest o 250zł tańszy ...
no i wg mnie można za 250zł zrobić lepszy napęd niż tda ...
a co do wykończenia - rzecz gustu ...
jak dla mnie wystarcza obudowa po starym magnetowidzie i pobejcowaną dechą na przodzie :)

Powrót