• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Mam problem ja zrobić z tego suba

Reakcji
0
Witam mam mały, a może duzy problem kupiłem sobie głośnik i chce coś z niego wycisnąc jakiegos suba albo jakąś skrzynke fajnie grającą ale niewiem czy kupiłem dobry głośnik : http://www.allegro.pl/show_item.php?item=64908434
acha i jaki byłby dla niego dobry wzmak bo jam mam jeszcze po swoim staruszku starą diore.
I pewnie bedzie potrzbny do tego jakiś filtr dolnoprzepustowy.
Więc prosze o małą pomoc :)

No więc pomagam Ci:
1.Zaczynamy od wejścia na strone główną www.diyaudio.pl i poczytania artykułów.
2.Potem wchodzisz na http://audiomania.info/articles.php i robisz to samo co poprzednio,czytasz artykuły...

Proste jak narazie nie?

3.Ten głośnik to na 99.9% kupa i nic z tego nie zrobisz bo i pewnie nie masz do niego parametrów TS o których to poczytasz właśnie w tych wcześniej poruszanych artykułach
4.Jeśli zdażył się cud i masz parametry TS do niego(mniejsza z tym że są z kosmosu,przynajmniej sobie potrenujesz liczenie budy) To czytasz: http://audiomania.info/articles.php?id=10 i odpalasz WinISD i już symulujesz obudowe.

No kurde łatwizna facet... ;)

No to wszystko.

Glosnikiem mozesz rzucic przez okno w nielubianego sasiada :)
Skrzynie mozesz wystrugac z duzego pnia drzewa :D

A tak na serio trzeba bylo sie najpierw zapytac o przetwornik ale zrobiles inaczej
i masz pomaranczowa cegle :)

Kiedyś dyskutowaliśmy już o tym głośniku,nawet sprzedawca ten sam.Były nawet wstepne przymiarki do testu ale po rozmowie z ową hurtownią dałem sobie spokój.

hmmmm glosnik wyglada dosyc ciekjawieczyt dresiarsko ma spory uklad magnetyczny co daje jakies tam nadzieje skolei widac duze x max co moze powodowac bardzo niskie spl i koniecznosc zasilania go poteznym wzmacniaczem co z kolei podneisie drastycznie koszta elektroniki

mozliwe ze lepiej kupic lepszy glosnik drozszy a zaoszczedzisz na elektronice
jednak 65 zł to nei jest duzo pieniazkow i zawsze mzona z niego zrobic sylowy kwietnik lub popielniczke ja bym zaryzykowal

co do obudowy hmm o BR raczej zapomnij wsadzil bym go w 30 l closed zasilil max mocnym wzmacniaczem i modlil sie moze naprawde gra fajnie ;)

niech mi ktoś to cudo prześle do pomiarów :P czuje w kościach, że szykuje się do pobicia rekord alpieda SW803Z moze uda się i będziemy mieli pierwszy głośnik o SPL ponizej 70dB :D:D:D:D:D:D

LUKASZ napisał:
hmmmm glosnik wyglada dosyc ciekjawieczyt dresiarsko ma spory uklad magnetyczny co daje jakies tam nadzieje skolei widac duze x max co moze powodowac bardzo niskie spl i koniecznosc zasilania go poteznym wzmacniaczem co z kolei podneisie drastycznie koszta elektroniki
racja :)
LUKASZ napisał:
...popielniczke ja bym zaryzykowal
moge zamiescic swoaja fote ;)
LUKASZ napisał:
co do obudowy hmm o BR raczej zapomnij wsadzil bym go w 30 l closed zasilil max mocnym wzmacniaczem i modlil sie moze naprawde gra fajnie ;)
i znow sie zgadzam... z objetoscia

plyta wiorowa 18 i gwozdzie
nie szykuj sie na niewiadomo co ...bo im mniej wydasz na wszystko ...buuu
...kurde to nie pozjdzie na takim wzmacniaczu :(
nawet jak bedziesz go glaskal :)
zrob skrzynke ...podlacz i bedziesz sie cieszyl ...to napewno
ale to nie bedzie to co powinno byc :(

TRZEBA BYLO ZAPYTAC PRZED ZAKUPEM ...na tym forum!
...teraz juz po jablkach nie kosztowal duzo pakuj w 30l i dalej jazda
pramaetrami TS'a to nawet sie nie przejmuj bo koles wyssal je z palca ...pewnie na poczekaniu a moze namowisz jakiegos forumowicza to go podlaczy pod mikrofon i bedziesz mial prawdziwy pomiar ...byle nie Irka ;) :)

[ Dodano: 2005-09-29, 01:06 ]
Sound Wave napisał:
niech mi ktoś to cudo prześle do pomiarów :P
szkoda ze nie jestes z gdanska :)

[ Dodano: 2005-09-29, 01:07 ]
umberto napisał:
Kiedyś dyskutowaliśmy już o tym głośniku,nawet sprzedawca ten sam.Były nawet wstepne przymiarki do testu ale po rozmowie z ową hurtownią dałem sobie spokój.
A co Ci powiedzieli ...?????? ...hurtownia

w te parametry jakoś niewierze..... niby wskazują na duuze MMs (mała Vas i niskie Fs) ale Qts nie pasuje mi do zestawu - pewnie niezejdzie ponizej 0,7 no ale moze się myle.

Uu pomaranczowa rewolucja, wlasniekiedys o tym juz gadalismy.
No to pozostaje te 30l zamknietej ale co z tego wyjdzie za dzwiek...... Mowi sie trudno

taka matematyka jest w 6 klasie podstawowki, wzor na objetosc szescianu a*b*c czyli szerokosc*glebokosc*wysokosc

Powrót