• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Marantz CD-57, brak reakcji po włożeniu płyty

Reakcji
0
Witam,
dzisiaj stałem się posiadaczem odtwarzacza jak w temacie. Jest nowy, lecz ma wadę, po włożeniu płyty brak jakiejkolwiek reakcji. Oddanie na gwarancję odpada bo jest to sprzęt z tzw. wystawki. Wyświetlacz działa, po włączeniu wyświetla się napis DISC. Parę razy mignie i święci na stałe. Rozkreciłem górną pokrywę i płyta ani drgnie, cała tacka delikatnie się poruszy i to wszystko. Silnik ani nie myśli się kręcić. Na dniach będę miał miernik to sprawdzę czy w ogóle dochodzi do niego jakiś prąd. Co może być jeszcze podejrzane albo co sprawdzić?

Przed chwilą znalazłem taki filmik:

Dzisiaj jeszcze sprawdzę czy bangla.

Ostatnia edycja:
Na filmiku jest cdr - stąd pytanie. Przeczyść laser. Płyta nie zakręci, jeśli odbita od niej wiązka laserowa nie trafi na fotodetektory. To oczywiście jedna z dziesiątek różnych powodów usterki, ale częsta.

Żadne PW nie doszło, ja jednak proponuję kontynuować wątek, aby inni mogli skorzystać.

Kontynuując temat. To co udało mi się sprawdzić.

Silnik działa, podłączyłem osobne zasilanie i kręcił aż miło. Mimo to nie odczyt płyty się nie powiódł.

Laser porusza się w pionie, emituję wiązkę światła podczerwonego. Dzisiaj kręcąc potencjometrem od mocy lasera Płyta zakręciła, ale sama nie wiedziała w którą stronę chce to robić. Najpierw zakręciła w prawo, a następnie w lewo. Następnym razem tylko w prawo i tak było losowo. Pokręciłem jeszcze trochę potencjometrem i wróciłem do wartości przy której płyta kręciła delikatnie kręcąc z myślą, że może załapie. Ale już nie chciała w ogóle kręcić. Laser wyczyściłem, ale nic nie pomogło. Wg mnie laser do wymiany.

DiscoLED, ttoip wysłał mi publikację nt naprawy CD.

Powrót