• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Marantz SR5600 zasilanie kolumn frontowych a podział sygnału.

Reakcji
0
Witam,
Mam wyżej wymieniony amplituner i chciałbym aby fronty zasilał inny wzmacniacz z rodziny marantza.
Ampli ma wyjścia analogowe na końcówki mocy do poszczególnych kanałów. Czy sygnał który wychodzi będzie miał obcięta dolną część pasma tak jak zintegrowane końcówki?

Oczywiście, że tak :) Preout to wyjście z przedwzmacniacza i dsp czyli wszelkie filtry działają bo to ten sam sygnał w ampli wchodzi prosto do końcówek mocy. Jeśli nie masz suba to musisz oczywiście wyłączyć go w menu tak aby głośniki frontowe dostawały pełne pasmo.

Więc tak kalibracji nie robiłem bo nie mam akcesoriów do tego marantza.
Chciałbym aby grał on w kinie razem z subem ale fronty były grane pełnym pasmem z wzmacniacza stereo.
Muzyka w filmie jest nagrana w stereo i według mnie fronty które nie grają pełnym pasmem to klapa.
Więc czy sr 5600 jest w stanie grać w kinie jednocześnie dając pełne pasmo na pre out do innego wzmacniacza?

Jeśli film będziesz oglądał z użyciem jakiegoś kodeka do dźwięku przestrzennego to stereo będzie też będzie wielokanałowe.
Żaden amplituner KD nie obcinacz pasma frontów z automatu. Musisz go do tego sprowokować odpowiednim poleceniem.
Tylko pamiętaj że najlepiej jak wzmacniacz będzie miał wejście na końcówkę , dobrze by było zrobić kalibrację aby wyrównać w trybach kinowych poziom wysterowania frontów.

Rozumiem że "wejście na końcówkę" masz na myśli ominięcie pre ampa w wzmacniaczu stereo.
Dziękuję bardzo za wyjaśnienie tematu :)

Chciałbym aby grał on w kinie razem z subem ale fronty były grane pełnym pasmem z wzmacniacza stereo
Wystarczy, że ustawisz fronty jako duże lub full band (różnie jest to opisane), włączysz suba w menu i potem opcje wymuszającą granie obu na raz. W Onkyo np. jest to "double bass", inaczej może być np. "lfe+main".
Jeśli chodzi o opcję omijania preampa w stereo o której pisał sylvek to np. w Marantz lub Denon jest to "power amp direct".

Powrót