• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Maskownica na magnesach?

Reakcji
1
Powiedzcie mi, jeżeli użyję magnesików powiedzmy neodymowych wkomponowanych w przednią ściankę wpłynie to degradująco na jakość ew. pracę głośników? Będą rozmieszczone po 2 szt ok 1,5-2 cm od kopułki (z pierścieniem fi10) i tyle samo przy gdn-ach. Mogę zrobić odwotnie - blaszki w ściance a magnesy w ramie maskownicy, ale pytanie pozostaje.

za daleko od glosnikow - nic sie nie stanie

juz kilka osob robilo tak maskownice - daj magnes-magnes

super. a jaki uzywacie material na ramki? nadziałem się na niby 'tkaninę dzwiekoprzepuszczalną' co okazało się zwykłą zasłoną grubą nicią szyta

te tkaniny na maskownice bywaja przerozne
jedne sa bardzo cienkie, inne jak piszesz bardzo grube

ta z polinka ladnie wyglada, jest solidna ale sie nie rozciaga. do najcienszych nie nalezy
na allegro sa ciensze i bardziej elastyczne - ale za kazdym razem kupisz co innego

a moze cos jak w sonusach? cienkie gumki naciagniete na 2 ramki?

muszę pomacać ten materiał więc jakiś lokalny sklepik z tkaninami sobie znajdę. co do gumek - robi się kopia 2,5way stx a'la bingant by sonus i chciałbym jak najwięcej szczegółów zachować ale mój kot by świra dostał gdyby znalazł nową zabawkę - gumki to on akurat uwielbia ;)
na szczęście od samych głośników pazury trzyma z daleka (stoi kilka łysych kolumn) ale maskownica strunowa... niestety (narazie) odpada.

Może żorżeta?
No strzał w 10 !!! :)
w grafikach znalazłem coś takiego - sry za raczej kobiecy obrazek :flapper:
zorzeta-8-140_799-czarna_suknia.jpg
od początku chciałem skrzynie malować w czerń fortepianową, front czarny mat a to będzie chyba najlepszym rozwiązaniem - całość bedzie blyszczala. dzięki hermes :)

Robił ktoś np. tak abym magnes był na ściance ale pod fornirem tak aby nie było go widać?

Taki nawet mały magnesik neodymowy całkiem mocno przyciąga ..
Rozumiem, że wpuszczasz go w MDF/HDF, przykręcasz (ja zakupiłem z otworem w środku) i szpachlujesz?
Na to przychodzi fornir. Podczas użytkowania nic się z fornirem nie dzieje? Nie odkleja, wypacza?

Powrót