• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Materiały stosowane w głośnikach

Reakcji
0
Witam Chciałem poradzić się o pomoc kolegów tutaj zebranych, mianowicie chciałem się dowiedzieć z jakich materiałó robi się zawieszenia górne i dolne w głośnikach?? Dokładnie chodzi mi o te zawieszenia z pianki? jaki to rodzaj pianki? no i jeszcze te zawieszenia dolne, z jakiego dokładnie płutna się je robi? Pozdrawiam wszystkich ;-D

np guma butylowa w niskotonowych, a tak to jakiś poliuretan pewnie - to są zawieszenia górne, dolne przy cewce to jakaś tkanina - poprawcie mnie jeśli się mylę.

Rodzajów materiałów zawieszeń (i kompozytów) tak górnych jak i dolnych jest mnóstwo. Od gumy domieszkowanej na milion sposobów poprzez papier impregnowany różnymi "specyfikami" (których to impregnatów składy podejrzewam też można wyliczać w tysiącach) poprzez różnego rodzaju pianki poliuretanowe lub poliamidowe po różnego rodzaju materiały tekstylne o różnej gramaturze, sztywności, splocie w dodatku nasączane na tysiące różnych sposobów itd itp. Dodajmy do tego różnego rodzaju polimery, a okaże się, że zadałeś pytanie na które odpowiedzią będzie kilka opasłych tomów :!: Wszystko to zmierza do osiągnięcia jak najlepszych właściwości fizycznych tych części przetwornika mając na uwadze określony przetwornik. Zawieszenia różnią się sprężystością, plastycznością, tarciem wewnętrznym, podatnością na odkształcenia... i pewnie jeszcze długo by można o materiałach stosowanych na zawieszenia pisać :)
Sprecyzuj pytanie, a właściwie jego cel bo na ogólnie zadane pytanie trudno uzyskać w odpowiedzi konkrety. Nikt Ci nie będzie tu streszczał fizyki i chemii :???:

Rozumię, bo mam taki problem dostałem 4 kosze głośników vermona 15" tyle że jak wiadomo 15" to nie jest tylko więcej. Jak włoże membranę 15" to mi przepada i chciałem samemu zrobić zawieszenie górne. Próbowałem z sylikonu, fajne było ale za ciekawie nie wyglądało (nierówne) i zastanawiałem się nad jakim rozwiązaniem z pianki. Formę miałem zrobioną z drzewa i na niej właśnie robiłem te cuda z sylikonu.
Jest na allegro takie coś ale nie wiem jak to wygłada??
http://www.allegro.pl/item496947464_piana_montazowa_poliuretanowa_ceresit_okazja.html

Ta pianka, którą podałeś z aukcji kompletnie się nie nadaje na zawieszenie górne. Po wyschnięciu jest lekka, ale też bardzo sztywna.
Nie wiem czy w ogóle robienie górnego zawieszenia na własną rękę ma sens. To nie taka prosta sprawa jak się wydaje.

to już lepiej i prościej dorobić jakiś pierścień z mdfu aluminium czy czego tam bądź co dostosuje ci średnicę kosza przyklej go w miejsce zawieszenia górnego a samo zawieszenie przyklej do niego. To chyba w tym wypadku jedyna opcja która ma szansę się sprawdzić

Tak też i spróbowałem tyle że zawieszenie górne jest za "małe". Skok cewki jest za duży i zawieszenie nie pozwala mi na więcej, a szykałem wszędzie jakiś membran 15" z większym zawieszniem i nie mogłem się doszukać.

Umifon to tylko cewki robi na zamówienie bo biorę od nich i muszę powiedzieć że dobrze im to wychodzi ale membranę na zamówienie mi zrobią ale za 5000zł bo tyle kosztują przyrządy do zrobienia takiego czegoś, więc to odpada.

Powrót