• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Matryca Zwrotnicy Głośnikowej

Reakcji
37
Witam, chciałbym podzielić się moim projektem matrycy zwrotnicy głośnikowej dla 2 sztuk głośników stereofonicznych trójdrożnych.
Do budowy użyłem:
Formatki meblowej o wymiarach 52 x 32 cm.
Kostek elektrycznych ze stykami wykonanymi z mosiądzu.
Srebrzanki miedzianej.
Terminali głośnikowych.
Przewodu montażowego - drut miedziany 1,5mm kw.
Wkrętów do drewna w żółtym ocynku.

Mostki w kostkach wykonałem srebrzanką.
Założeniem było aby do matrycy móc podłączać każdy głośnik oddzielnie. W moim przypadku. Sopran, średnica, mid-woofer1, mid-woofer2.

Ostatnia edycja:
a to nie lepiej sprezynki? jak Luszti?

Czy "lepiej" nie wiadomo, ale na pewno łatwiej i szybciej wymienia się elementy.
Odkąd mam te matryce nie wyobrażam sobie połączeń elementów w inny sposób.
Wago jest spoko, ale te sprężynki wymiatają.

Matryce Lusztiego można było zobaczyć na AVS :)

Wago niestety z mojego doświadczenia jest mało wielorazowe (no i pająk niestety) stąd pomysł na "wieczne" kostki elektryczne, które dobrałem specjalnie z mosiężnymi stykami w zaprzyjaźnionej hurtowni (nie te najtańsze). O sprężynkach też myślałem, ale ostatecznie zrobiłem kostki.

Ostatnia edycja:
Dodam tylko, że jeśli chodzi o sprężynki, to muszą to być te droższe, np. z TME.
Za pierwszym razem kupiłem z allegro... takie "dziadostwo" że pękało od samego patrzenia :D

Jak z mocowaniem sprężynek, masz zdjęcie? Chodzi mi też o to czy robisz dziury (otwory :)) na kable z drugiej strony i jak je prowadzisz.

Ostatnia edycja:
Noo, jak się ma dostęp do CNC. Klasa matryca, fajne subtelne linie i opisy nazorgowane obok sprężynek :) Można by wypełnić te szlify kolorem. Myślałeś nad jakąś "fugą"?

Ostatnia edycja:
Matrycę o takiej samej funkcjonalności można zrobić bez CNC, tylko dłubania więcej z kabelkami i ich łączeniem (zwłaszcza na mostkach). Poprzednie dwie wersje wierciłem ręcznie i dało radę. Schemat połączeń narysowałem mazakiem przy linijce. Więc do zrobienia :)

Nad fugą nie myślałem bo to mój projekt i ja dobrze wiem co i jak tam jest podpięte. Schemat połączeń jest zrobiony profilatycznie dla innych, którzy przy jakichś tam okazjach korzystają z moich matryc.

Ja zrobiłem takie złącza i każdy element na osobnej płytce. Do tego odpowiednie okablowanie z wtyczkami i można bardzo szybko zamieniać elementy.

Na laserze trzeba było robić to warstwami.
Góra jest z HDF. Laser wycina otwory na konektorki oraz robi opis:

Niżej jest warstwa MDF 6mm i tam są zrobione większe otwory:

Kolejna warstwa to już sama ramka.
No i na koniec możemy to wszystko zakryć płytą HDF (w sensie spód).

Ostatnia edycja:
Powrót