• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

mdf czy wirowka-konkrety

Reakcji
0
Jak w tytule jak z włąściwościami akustycznymi? jakie są różnice pomiędzy obudową z płyty wiórowej i mdf? nie chodzi mi tu o stopień trudnosci obróbki czy sztywnośc-tylko czy w czymś obudowa wykonana z wiórówki jest gorsza od tej z mdf?
Prosiłbym o konkrety,pamiętam zę płyta wiorowa ma wyższą f rez (chyba 300Hz?) niż mdf(14Hz?) jak to odnieśc w praktyce w budowie subwoofera?
czy warto wzmacniacz skrzykę z wiórówki (włókno szklane,szpachla) czy lepiej zrobic na nowo z mdf?

googlowałem i konkreto nie ma:P

EbooXTG, raczej konkretów nie znajdziesz, ale wg mnie to i to jest dobre, a co do tych rezonansów, to chodzi o to pod wpływem jakich f płyta zaczyna dostawać wibracji, a "domek" jak jest sztywny to małe wibracje wiec ta f jest inna. MDF lepszy bo ma wiekszą gestość i niezawiera w srodku powietrza wiec jego własciwosci tłumienne sa lepsze. ale nie usłyszysz raczej różnicy.

Jak buda będzie sztywna to czy to mdf czy wiór - nie masz szans usłyszeć różnicy :P
Teoretyzować można, a i owszem , pytanie po co ? :P

takero napisał:
Jak buda będzie sztywna to czy to mdf czy wiór - nie masz szans usłyszeć różnicy :P
o taką odpowiedz mi chodziło:) czyli usztywnie bardziej konstrukcję i bedzie ok.pzdr

[ Dodano: 2009-09-14, 19:50 ]
takero napisał:
o taką odpowiedz mi chodziło:) czyli usztywnie bardziej konstrukcję i bedzie ok.pzdr

takero ale pewnie są ludzie co usłyszą różnice, ich serdecznie pozdawiamy! VOODOO :razz:

Dawid-SS napisał:
takero ale pewnie są ludzie co usłyszą różnice, ich serdecznie pozdawiamy! VOODOO :razz:
są są:) ale dowodow raczej za wielu nie przedstawia że skrzyneczka z mdf lepsza od dobrze zrobionej z wirowki:)

EbooXTG poza tą gestością i sztywnoscią raczej mało można powiedzieć, wiadomo ze lepiej robić z MDF ze względu na to ze lepiej sie obrabia:) Ale dobra ppłyta wiórowa nie jest zła:D

wszystko poza MDFem ma jedną wielką zalete - brak klawiszowania. Sam myslę teraz o kanapce MDF-Sklejka gdzie MDF pójdzie do wewnątrz ale niewiem jak z cenami sklejek.

Michał K., ja zrobilem troche wiecej kolumn... i MDF i wior moze klawiszowac :P
nie mozna sie poprostu za bardzo spieszyc ;)

Powrót