• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

MDKG V1.1 Absolut AMP

Reakcji
0
Witam forumowiczów.

Chciałbym przedstawić moje podejście do uruchomienia wzmacniacza od znanego konstruktora mr. Jaskinia;)
Konstrukcja dobrze znana z forum AS. Jest to pierwsza tak poważna konstrukcja w moich rękach i łatwo nie jest.
Obecnie poskładane mam, to co na fotkach i cały czas do przodu:)

Konstruktywne uwagi/porady mile widziane;)

Przenoszę do działu w trakcie realizacji, bo do końca jeszcże daleko...

- - - - - aktualizacja - - - - -

A jak nic się nie będzie działo to kosz..

Ok.
Trochę gratów przyjechało i postanowiłem dać update bo może to komuś pomoże i uda mi się uniknąć kosza;)

Przy doborze komponentów trafiłem na moment parowania rezystorów przy bazach tranzystorów głównych 2.2 Ohm.
Nic w tym dziwnego gdyby nie fakt, że dostępne rezystory mają dokładność 1% i tylko ten procent.
Dla wartości 2.2 Ohm 1% odchyłki to 0.022 Ohm na rezystor.....za dużo jak na taką batalię tranzystorów.

Potrzebne parowanie do 0.1% co daje nam 0.0022 Ohm precyzji co jest w tym wypadku wystarczające.
Komercyjne rezystory tej dokładności są b.drogie i taniej i szybciej było mi kupić za 6pln batalię 1% i je dobrać.
W tym celu potrzebny jest miliomomierz z odpowiednią precyzją.
Po przeszperaniu internetu trafiłem na przetwornik ADC MCP3421. Jego 18-bit-owa precyzja i wewnętrzne źródło prądowe zapewniło prostotę układu i pożądaną precyzję pomiaru.
Schemat:

W połączeniu z źródłem stało-prądowym na LM317HTV (100mA) i płytką testową Arduino mega2560:

Udało się osiągnąć zamierzone wyniki:

Tranzystory też masz sparowane z tolerancją 0,1% czy może lepiej?

Tranzystory też masz sparowane z tolerancją 0,1% czy może lepiej?

Prawie:)
Na potrzeby fabryki nie jest taka potrzebna, ani ekonomicznie uzasadniona.
Jednak dla własnego doświadczenia i przyjemności chciałem mieć ten zestaw jak najbardziej zbliżony do "zera".
Opiszę w innym poście jak do tego doszedłem.

Ten 1% to jest nic...

Zapewne nigdy nie będę w stanie sprawdzić tego stwierdzenia, lecz miałem taką fantazję i chciałem ją spełnić.
Nie planuję masowej produkcji, więc poświęcam temu trochę więcej uczuć.

Ostatnia edycja:
Powrót