w BP ( jak i czesto w typowych konstrukcjach z membrana bierna) powiezchnia membrany powinna byc 30% wieksza od powiezchni glosnika. powinna, choc nie zawsze tak sie robi, czesto ze wzgledow estetycznych . wszystko zalezy przede wszystkim od strojenia obudowy i wychylenia objetosciowego glosnika, gdyz zastosowanie MB powoduje, ze mamy ograniczona ilosc powietrza jakie jest w stanie przeniesc membrana z powodu ograniczen mechanicznych. przedewszystkim tym wlasnie rozni sie od BR. np dla mojego suba na XLS12 i MB12 290g przy 200W membrana bierna wykorzystuje cale mozliwe swoje wychylenie przy 25Hz. trzeba miec swiadomosc tego zachodzenia tego typu zjawisk przy projektowaniu ukladow z zastosowaniem MB. niewatpliwymi atutami jest mozliwosc niskiego strojeniaw malej obudowie, oraz brak szumow jakie zdazaja sie nawet przy portach o duzej srednicy. osobiscie porownywalem dzialanie MB i portu o srednicy 10cm (heh, dla uzyskania tego samego strojenia BR musialo miec 60 cm dlugosci!). niestety szumy z portu byly bardzo duze juz przy malej glosnosci. wynikalo to przede wszystkim z dlugosci tunelu. pozatym gdyby zwiekszyc srednice portu to dlugosc automatycznie wzroslaby do rozmiarow nieakceptowalnych. pozatym moim zdaniem z membrana bierna sub przy takim samys strojeniu zagral ciekawiej, zwinniej i dynamiczniej niz przy zastosowaniu br.
takze widze sens stosowania MB w konstrukcjach BP niskostrojonych, choc z drugiej strony w BP raczej nie stosuje sie niskich strojen (ponizej powiedzmy 40Hz) , wiec generalnie montowalbym MB w przypadku malych objetosci komory wentylowanej.
choc z doswiadczenia wiem ze BP jest raczej wybredne co do pomieszczenia, i dosc ciezko jest je poprawnie dostroic. tu nie wystarcza same symulacje w programach, czasem zeby osiagnac efekt trzeba przerobic pare razy obudowe, co tyczy sie nie tylko strojenia , ale takze objetosci komor. takze impreza staje sie dosc droga. mialem kiedys taki przypadek, ze sub ktory super wygladal w symulacjach, wogole w pomieszczeniu nie gral. wszystko drzalo, bas bylo czuc, ale nie bylo slychac... na glosniku 38cm... dopiero kilkukrotne zmiany objetosci i walka ze strojeniem przyniosly jako taki efekt. a wedlug zmierzonych parametrow glosnik idealnie sie nadawal do BR.
takze podsumowujac, ja widze sens stosowania MB w BP, ale musisz byc swiadomy co chcesz tym osiagnac. bo mi sie zdaje , ze to ze logitech ma w swojej konstrukcji MB 25 cm, przede wszystkim spowodowala komercha, ludzie predzej kupia wiekszy glosnik niz mniejszy. bo co jak co, ale mysle ze w takim logitechu to nie pracuja zbyt dobrzy ludzie od glosnikow, bo nie slyszalem jeszcze chocby przyzwoicie brzmiacego zestawu od nich. typowa masowka dla tych co lubia miec markowe zeczy i najlepiej za darmo