• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

membrana bierna - obliczanie czestotliwosci rezonansowej.

Reakcji
0
Tak jak w temacie.... ..czy jest mozliwosc obliczenia czestotliwosci rezonansowej membrany biernej znajac tylko cieżar membrany?

wektor, chyba zdajesz sobie sprawe jakie pytanie zadales:) oczywiscie jest to mozliwe, ale musisz znac SD, cms,rms , qms

No oki moze troche zle sformulowalem pytanie....
Dane które bede miał do membrany to:
- ciezar membrany (z mozliwoscia jego regulacji)
- Powierzchnia membrany
Reszta parametrow z powodu tego ze bedzie to wytwor diy nie bedzie mi znana.
W pewnym zakresie bede mogl rowniez zmieniac sztywnosc zawieszenia. W przyblizeniu bede mogł rowniez okreslic x-maxmembrany.
Czy na podstawie tych parametrow jest mozliwosc wyliczenia pozostalych parametrow potrzebnych do symulacji czy pozostaje tylko strojenie na ucho?

szczerze watpie ze da sie cos takiego obliczyc. ale napewno da sie zmierzyc. o metody laboratoryjne musialbym popytac u mnie w instytucie, a to moze troche zajac... zastanawiam sie nad metoda posrednia. ja bym zamontowal glosnik jakis ( o znanych parametrach) do obudowy zamknietej i zrobil pomiar impedancji. a pozniej w obudowie tej zamontowal membrane, i zobaczyl jak sie zmienila ch-ka impedancji ( przedewszystkim chodzi nam o to gdzie glosnik zlapie czestotliwosc rezonansowa). pozniej pozostaje przerobienie paru wzorow i tyle.

to takie wstepne przemyslenia. oczywiscie trzeba dopracowac:) ale chyba mozna od tego zaczac

cms też da się zmierzyć. Wystarczy jakaś znana masa i suwmiarka. Wystarczy zmierzyć ile zawieszenie się ugnie przy jakiejś masie, później tylko to trochę przerobić(chodzi mi o podzielenie później wyniku przez ilość gram, żeby wynik wyszedł w mm/g) i cms masz.

strasznie duzo zachodu, przeciez do pomiarow impedancji wystarczy Ci jig zlozony z 2 wtyczek jack i rezystora, jak sie bawisz w diy warto zainwestowac a na wykresie impedancji od razu bedzie widac czestotliwosc rezonansowa (drugi pik )

wektor, a jak by tak mb zblizyc do jakiegos glosnika i zobaczyc przy jakiej f bedzie sie poruszac najbardziej?
Albo w jakiejs testowej budzie? na podobnej zasadzie z tym ze bedziesz mial wtedy dwa punkty dla mb i glosnika.

Aha,co do wypowiedzi Tom'a,rozumiem ze chodzilo Ci o mierzenie glosnika ktory bedzie grał razem z mb,i na wykresie bedzie widac prace mb tak(fs) ?
Myslalem ze chciales MB podpiac pod jiga _._

no zalapales Tasior ;-) o to mi chodzilo ! wykres impedancji bedzie taki jak z obudowy BR czyli 2 piki rezonansowe w tym jeden bedzie odpowiadal czestotliwosci rezonansowej membrany biernej

Wektor..... opisz no cos wiecej,juak ty to zrobisz,do czego,i wogole jakies info... zadziwiasz mnie ! :)

a dlaczego potrzebujesz sama czestotliwosc, myslalem o dostrajaniu w docelowej obudowie,
wogole jakis nietypowy projekt 20 '' MB , a co to ma byc moze cos nam przyblizysz ?

caly pomysl jest banalnie prosty i tani.
Material membrany jest dowolny, plexa, MDF, HDF, PCV. Ciezar MB jest znacznie wiekszy od membran glosników takze material na membrane nie sprawia klopotu.
Zawieszenie to 2 detki rowerowe 26" + 2 zaworki. Jeden do jako wentyl drugi jako zaworek do wyrownania cisnien. Calosc wyglada nastepujaco:
-Plyta MDF 10mm z otworem mniejszym od sr wew detki (zolty)
-Plyta wiorowa 22mm z otworem o srenicy wiekszej od zew sr detki (zielony)
-w takie lozysko zamocowane bedzie membrna tj
-detka (czerwony)
-membrana (np HDF o srednicy ciutek mniejszej od sr zew detki) przyklejona do detki (niebieski)
-detka (czerwony)
-Plyta wiorowa 22mm z otworem o srenicy wiekszej od zew sr detki (zielony)
-Plyta MDF 10mm z otworem mniejszym od sr wew detki (zolty)

Oczywiscie miejsce styku plyt i detki bedzie wyszpachlowane silikonem w celu uszczelnienia i zabezpieczenia detki przed przebiciem (pomaranczowy).
Taka kanapka daje MB z powietrznym zawieszeniem, srednica przeszlo 22" i mozliwoscia regulacje twardosci zawieszenia.
Problemy...
-ciezar membrany moze powodowac odksztalcanie sie detek ale wydaje mi sie ze przy odpowiednim sklejeniu nie powinno tak byc.
-liniowosc pracy zawiesznia... przy 2" detkach nie powinno byc zle.

Wiem wiem ...dziwny pomysl... ... ale:
-ceny MB w wiekszosci przypadkow przekraczaja ceny samych glosnikow.
-wydaje mi sie ze jest to calkiem ciekawe rozwiazanie.
-fajnie wyglada takie 22" bydle ;)

Poki co jest wiele pomyslow, malo kasy, i malo czasu. W dodatko szykuje sie budowa dachu oraz wykonczenie pomieszczen itd.
Pierwszenstwo maja kolumny open baffle.... ...ale akurat pomysl z MB jest w miare tani wiec moze powstanie dla proby.... ..poki co w ciutek innej konfiguracji tzn jako przedluzenie CW1002C (bo taki wlasnie lezy u mnie w piwnicy) z minimalna komora sprzegajaca... Ciekawi mnie na ile ten glosnik jest w stanie napedzic taka membrane i jak to bedzie gralo.... ..zawsze moge pozniej MB uzyc do czegos innego.

Możnaby nawet pokusić się o zamówienie u stxa głośników bez magnesów, cewek itp ;]

Powrót