• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Mercedes W123 dobór głośników na przód.

Reakcji
0
Witam, planuję poprawić dźwięk w mercedesie w123 i zastanawiam się nad doborem głośników. Pomijając wygłuszenie, mój plan jest taki aby wykorzystać oryginalne otwory 10cm w desce rozdzielczej pod głośniki średniotonowe oraz zastosować tweetery w słupkach, dolne pasmo dopełnić subem w tylnej półce. Taki zestaw poniekąd jest wymuszony przez konstrukcje mercedesa w123, w którym nie ma miejsca na głośniki w drzwiach(na razie nie przewiduję większych modyfikacji, oprócz wstawienia tweeterów w słupki). Jako, że pod deską rozdzielczą jest bardzo mało miejsca i nie ma tam możliwości zrobienia nawet małej komory pomyślałem o głośniku z zamkniętym koszem STX M.10.80.8.MC. Jeśli chodzi o tweeter to zastanawiałem się nad STX T.10.150.4.MS. Dlaczego akurat te przetworniki? Są tanie a zależy mi na ograniczaniu kosztów. Więcej argumentów nie mam. Nie znam tych głośników ani nie posiadam wiedzy, żeby sprawdzić czy taki zestaw da się jakoś sensownie pociąć. Może ktoś z forumowiczów napisze, czy tworzenie zestawu na przód z tych przetworników ma sens. A może ktoś próbował coś zrobić z wcześniej wspomnianymi głośnikami (nie chodzi o stricte car audio)i podzieli się opinią?

Ten zestaw traktowałbym jako trening do zabawy z podziałami w aktywnej zwrotnicy(pewnie z radia)

Jeśli macie jakieś inne propozycje sensownych głośników (płytkich 10cm średniaków + pasujący do tego tweeter) to byłbym wdzięczny za podzielenie się informacjami.

Ostatnia edycja:
Zrobiłeś analizę pod kątem pasma przenoszenia całości?
Co pomiędzy MID a SUB wypełni pasmo?
Bo chyba nie zamierzasz zmuszać SUB do pracy od 30 do 600Hz?
Niski zakres średnich będzie dochodził zza pleców...

Właśnie tego się obawiałem, że może powstać dziura pomiędzy mid subem. Okej w takim razie mogę rozważyć też dodanie kick paneli z większym głośnikiem w nogach.
Pytanie, czy radia(w miarę tanie;) ) z zwrotnicą aktywną obsługują 3-waye?
- Jak nisko trzeba ciąć przód, żeby zachować dobrą scenę?

Ostatnia edycja:
Spoko, nie musisz rzeźbić paneli, są zestawy odseparowane w rozmiarze 10cm. Kwestia parametrów i ceny.

Radia 1DIN z aktywną zwrotnicą są, 2 DIN też. Te drugie nieco droższe.
1 DIN mniej więcej od 350/400 bez CD.
Cięcie ustawisz podczas strojenia.

Ostatnia edycja:
Czyli sugerujesz, żeby na przód dobrać zestaw mid+tweeter dedykowany pod caraudio. Jak rozumiem średniaki z takich zestawów są dostosowane do tego, żeby grać w odgrodzie jaką jest deska rozdzielcza(gdzie zapewne znajdą się jakieś szczeliny i otwory) i nie trzeba robić do nich komór?

Zawsze jest dobrze, gdy głośnik pracuje w "czymś", co przypomina komorę.
Nie wnikam w jakieś modele tolerujące otwarte środowisko pracy.

Przeglądałeś fora dotyczące car audio w tym modelu?

Taa... przeglądałem strefacaraudio i trochę zagranicznych for. Oprócz kłótni nic konkretnego nie znalazłem.

Mam jeszcze pytanie(może głupie;) odnośnie podziału aktywnego z radia. Czy za każdym razem po odłączeniu akumulatora trzeba wprowadzać na nowo ustawienia podziałów? Będąc nieuważnym łatwo można spalić tweetery, chyba że są jakieś zabezpieczenia.
pytanie 2: Czy na podstawie podziałów z aktywki można skonstruować zwrotnicę analogową?

Możesz rozważyć np. ten zestaw odseparowany:
https://akustyka.pl/produkt/crunch-d...oc-rms-60-wat/
Opcja budżetowa, bo jak sądzę, nie masz zamiaru wyrzucić "w błoto" 1 czy 1.5 kilo złotych :)
Tweetery zawsze można wymienić... na inne he he he ))
Co do radia.
Jak odlaczysz na kilka dni, to raczej pamięć zostanie skasowana.
W większości, jak nie we wszystkich współczesnych radiach, są apki do smartfona, które pozwalają na ustawianie na ekranie wszystkich ustawień audio.
Oczywiście te z BT.
Dobrze by było mieć uzupełnienie niskiego zakresu mając suba chociaż 8".
Zasilić wszystko wzmakiem 4CH o mocy RMS 4x70W/4 ohm. Też podstawowym modelem Chrunch lub poszukać z nieco wyższej półki coś z używek.
Wtedy sub dostawałby jakieś 200 do 250W w mostku.
Tak czy siak i tak musisz przygotować ok. 1.5 kilo złotych :)

Ostatnia edycja:
Dzięki za odpowiedź.

Mam na stanie PHILIPS DAP 600 MKII (oldschoolowy dziadek ;), którym planuje zasilić instalacje.

4-channel car amplifier
55 watts RMS x 4 or 110 watts x 2 THD 0.08%

Na początek musi wystarczyć, w przyszłości pewnie będzie wymieniony.

Głośniki na przód nie muszą być z najniższej półki. Szczególnie zależy mi na tweeterach ponieważ w tej chwili projektuję słupki z miejscami na tweeter pod druk 3D. Wszelki zmiany tweetera będę musiał uwzględnić w modelu.

Powrót