jak obserwować poruszanie sie membrany.
regulowane płynnie generatory . Jeden do głosnika 2gi do lampy stroboskopowej o małej mocy .
Tej lampy nie potrafie opisac bo jest to coś jak by diody led świecace na biało ale nie sa to takie duze jak nasze w sklepach . Sa jakby bardziej swiatłowodami ale tez za duze by to swiatłowody były . Wiec ciezko mi opisac ten stroboskop .
Obie czestotliwości powinny sie róznic od siebie o około 0,5 hz-0,2hz.
Zapuszczasz w ciemni takie coscik .
Zajebiste jest to ze przy takim specjalnym stroboskopie oko nie widzi tych błysnięc lecz wydaje sie ze światło świeci płynnym swiatłem .
gdyby RÓZNICA wynosiła 0 np:100hz i 100hz to membrana "fotografowana jest" w jednym stałym połozeniu i nie widac jak sie porusza. Jesli jednak bedzie ta niewielka róznica to doskonale widac jak "powoli opada i sie podnosi" . Jesli róznica jest ustawiona na 0,5hz
to cały cykl pełnego "ruchu" memebrany (jedno w gore i jedno w dół) widac w ciągu 2SEKUND mimo ze membrana pracuje z f=100hz .
Profesjonalne tworki posiadają juz sprzezone generatory a człowiek widzi tylko wyświetlacze , klawiaturke i 4 potencjometry : do ustawiania f oraz potencjometr ustawiania róznicy 0-3hz , potencjometr mocy i jeszcze jeden bóg wie do czego :-D
A mozna je wyłaczyc i jechac z klawiatury . To tez nie wiem jak rozwiązali - pytaj elektroników;-)
Do tego jest jeszcze taki reguloway stojaczek z (chyba sie to nazywa) mikrometrem oraz stojaczek z linijka co posiada szysuwany precik oraz elektroniczny wyswietlacz - Wyglada dosłownie jak SUMIARKA .
Nie wiem czy te sumiarke da sie zerowac w zadanym miejscu ale mysle ze po podłozeniu głosnia da sie ja zerowac gdy memebrana jest w punkcie zero. Następnie podnosza o jakies np 3 cm , zapuszczają sprzęt i zmniejszają te 3cm do momentu zetkniecia z membraną ( bedzie słychac gdy dotknie taką pracijacą membrane - )
Myśle ze ten pomiar daje jakie jest wychylenie membrany przy danym f oraz przy okreslonej mocy .
Jest jednak coś co bardziej robi wrazenie . Gdy sie widzi jak membrana pracuje i zmnienia sie płynnie czestotliwośc. W pewnych f widac jak membrana sie dzieli.
Widac jak zewnetrzna częsc memebrany opada gdy wewnetrzna idzie do góry i to wszystko z czestotiwoscią 0,5hz !!!!Czyli cylk w 2 sekundy !!!!
Moze te mierniki sie ustawia właśnie w takich warunkach i sie mierzy jakies miejsca nie tylko krawedz lub kopułke przeciwpyłową . Mozna tez zmiezyc ile centymetrów od krawedzi głosnika nastepuje to przejscie gdy memebrana sie dzieli w danym F .
Moze coś Ci sie z tego przyda . Powodzenia .
Jeśli mowa tu o sprzezeniach to i ja powiem co mysle. Myśle ze własnie chodzi o ten rodzaj pomiaru co opisałem oraz o to sprzezenie pomiedzy F głosnika a F stroboskopu.
Bo tylko wtedy sa to warunki pozwalajace na dokładne obserwowanie zachowania sie memebrany pracujacej w znacznie wiekszych czestotliwościach (np350hz) w stosunku do tego co "widzimy" np: 0,25hz(okres 4sek.) oraz sa to jedyne znane mi warunki w jakich doskonale widac gdzie nalezy umiescic miernki by zmierzyć jakąć wartość . Np: znaleśc max wychylający sie fragment membrany oraz minwychylajacy sie fragment membrany
Pomierzyc wartosći a nastepnie zmierzyc ile cm od zawieszenia wystepuje "nieruchomy " punkt podczas bardzo widocznego pierwszego dzielenia sie membrany na "dwie cześci"