• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Mid-Woofer za ~ 100zł

Reakcji
0
Szukam mid-wooferów w cenie okł. 100zł /szt. do projektu 2.5Way.

1. Visaton W170s VS Peerless SDS-164 ?
Ktoś zna te głośniki, słyszał któreś, może coś o nich napisać?
(przy wyborze za priorytetowe obieram chyba średnie pasmo; bo bass to i tak będzie T-line....)

Ew. inne mid-woofery w tej cenie, jakie ?
(warunek czarne memb. bo kolumny mają być białe... - kontrast itd.)

Proszę o porady.

Ostatnia edycja:
gdn 17scx jest ciekawy
No wiem,też je rozważałem, ale czy aż na tyle dobre, hmm...
Patrząc na jedną kolumnę to:
2xW170s -220zł
2xSDS-164 - 180zł

Ciekawe jak miało by się do tego
2x22scx - 150zł
+ 14scx - 50zł (bo budżet na to pozwala :) )
Na pewno na basie lepiej; ale średnica, hmmm :glare:

Jeśli maja byc nieduże kolumny to bierz w170s, jeśli natomiast mozesz sobie pozwolic na wieksze paczkin (wyjdzie cos ponad 1m wysokosci) to pakuj 2x 22scx + 14scx + wysoki
Basu powinno byc wiecej z tych STX, ale te Visatony tez w TL zrobia b.duże zamieszanie.

Ja tez jestem za visatonem
Lubię grabie tych głośników
Maja fajna średnice i lekkie brzmienie

Perełka dla mnie jest "ciężka" w brzmieniu

Tak poza tym, panowie jakis pomysl jak uszczelnic polaczenia kosza z obudowa? niestety nie chce frezowac tych obudów ktore mam i mysle nad jakas uszczelka

- - - - - aktualizacja - - - - -

Chociaz moglbym zrobic frezy, ale boje sie ze zniszcze fornir

Ostatnia edycja:
nie zacznie sie odklejac? bo jest roznica jak sie najpierw frezuje i kladzie fornir niz frezuje z polozonym juz fornirem.

Szkoda że w sieci nie ma projektu zwrotki (albo chociaż cz. podziału) kolumn Hyperion IV ( http://www.av.com.pl/kolumny-glosnik...ion-iv?start=1 ) bo bym miał już bardziej z górki
Niedawno robiłem kolumny z dokładnie taką samą konfiguracją. Klient miał oryginały bez zwrotnic. Cena zwrotek od AA nie odpowiadała. Jak znajdę chwilę to wrzucę pomiary W170S i H1212. A na priv mogę podesłać to co nam wyszło w punktem podziału. Wiesz gdzie się zgłosić :).
W170s trochę lepszy od SDS-a ale czy od SCX-a to bym się kłócił. Zależy pewnie od tego na jakim balansie tonalnych zależy słuchaczowi :).

kup 1szt lub 1 pare W170s i kup pare SCXow
porownaj i wtedy wybierz
SCXy moge odkupic ;) fajne glosniki. ale dopiero po wyplacie :p

Dziękuję za info
H1212 i W170s porównawcze zamieściłem jak obiecałem - można już oglądać.
Proszę tylko pamiętać ze w obudowie docelowej charki będą się różnic nie zamieszczam takich pomiarów celowo ponieważ są nieporównywalne między sobą.Dla przykładu H1212 w warunkach ochronnych / porównywalnych i obudowie (tutaj w AA hyper.... )
f9vfqohxi5huyl87qu5b_1415794954.jpg

a to Mi wyszło przy tym projekcie
yfshpl3fsjncvkfou2au_1415794989.jpg

W170s - nie można za wiele wymagać od głośnika za 100PLN zreszta ostatnio bardzo popularnego u producentów ciekawe dlaczego. TVM , Vify TC i SDS-y też kiedyś były bardzo popularne :).
W170s - niby piękna charka FR ale coś nie Halo powyżej 1khz przy 1W 3Harmoniczna wzrasta do prawie 2 %

Ps. czerwona charka to naturalnie ta z wpływem obudowy.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
10dB między basem i średnicą i 5dB między średnicą i górą hmm... Na pewno gra to efekciarsko, ale sam osobiście inaczej bym ułożył tą zwrotnicę.. :)

Czemu w wygasającym poście?

Ostatnia edycja:
10dB między basem i średnicą i 5dB między średnicą i górą hmm... Na pewno gra to efekciarsko, ale sam osobiście inaczej bym ułożył tą zwrotnicę..
układ 2,5 drożny ze strojeniem i obudową AA - siła wyższa.Jak dodamy do tego specyfikę samych W170S to bas sam się pojawia w nadmiarze. Niestety większości się to podoba :). Z mniejszą kompensacją nie grało to dobrze - średnica robiła się nachalna.

Czemu w wygasającym poście?
Nie chce śmiecić

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Może należało zastosować inny rząd filtracji...? ;) No, ale jak się podoba docelowemu klientowi to najważniejsze.

Nie śmiecisz, pomiary zawsze chętnie widziane.

Powrót