• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Miesięcznik Diyaudio?

Reakcji
37
witam

Heh... siedze, pije kafke i nawet nie wiem skad przyszedl mi do glowy pomysl zeby stworzyc gazete o tytule "Miesięcznik Audiomaniaka", "Miesięcznik Diyaudio", "Do It Yourself ( nizej mniejsza czcionka Audio )" itd... pomyslow jest duzo, tak samo pomyslow co w niej prowadzic, jakie dzialy itp. Pierwsze co by trzeba zrobic to badania publiczne czy znajda sie tacy co beda to czytac, ale mysle ze taki pomysl by przeszedl :) Zwlaszcza ze takie gazety nie ma (chyba?)

kurde no, nonstop mi to chodzi po glowie, z checia bym stworzyl takie wydawnictwo :)

piszcie co o tym myslicie

no pomysl calkiem nowy ale jak wiesz inni ludzie odrazy by cos kwestionowali to nie tak to zle a to tamto i to tuta to lipa jakas itp. :P pozatym co miesiac musialbo by byc cos nowego i cos o czym chetnie chcialo by sie przeczytac ... powinna wychodzic co najmienj jakas nowa konstrukcja i jeden projekt do zrobienia ... tyle odemnie

no wlasnie o to chodzi... napewno by bylo nowosci z swiata audio, co miesiac nowa konstrukcja-opis i fotorelacja, artykuly na temat elektroakustyki, jakies testy-porownania czy recenzje glosnikow, wzmacniaczy itp, pomyslow sie znajdzie duzo :)

A ja jestem przeciw, Gidze wtedy sprzedacie zalegajacy spzet ? Przeciez kazdy bedzie wolal zrobic sobie sam :P:P:P ( jak zawsze nie mam racji no ale chcialem sie wtracic :D:D )

hehe fajny pomysł ale czy realny ;)
No co miesiąc nowa ciekawa konstrukcja, jakiś projekt artykulik, coś dla poczatkujacych itp :]

Dla mnie to jest bardzo dobry pomysł. Mogły by być działy dla bardziej zaawansowanych, jak i również dla początkujacych, którzy dopieor zaczynają przygode z DIY :D

super sprawa tylko moze byc problem... diy a zwlaszcza audio to bardza waska grupa ludzi, wiekszosc ktorzy sie tym interesuja naleza do ktoregos z forum:)

dlatego trzeba by zrobic badania, a druga rzecz dowiedziec sie co potrzeba by w ogole mogla funkcjonowac taka gazeta :)

ja jestem jak najbardziej za mysle ze nei takei gazety juz wychodzily a DIYaudio jest szeroko znane mysle w Polsce mysle ze moglo by sie tam znalesc Opis konstrukcji od A do Z jakies testy glosnikow kabli itp cenniki linki :))

po porstu mysle ze powybierac ludzi z przodujachyc forach ktorzy beda sie tym zajmowac ... z audiomani z elektoryd od nas pare z hfm.pl itp.

I tak nic z tego nie wyjdzie.A dlaczego?Dlatego że na tym biznesie trzymaja łape potężne korporacje/mafie.I tyle.

Albo tak: niech ktos porozmawia z jakims czaspopismem np "Audio" żeby zrobic mały dział o DIY jesli uda sie a dział bedzie sie cieszyc popularnościa moze i z czasem gazeta powstanie.

Co prawda nie che mi sie w to wierzyc ale mozna spróbowac ;)

Te "99%" to żadni czytelnicy tylko osoby chcące zrobić coś tanim kosztem i niewielkim wysiłkiem. A to ma być pismo dla osób co naprawdę tym się interesują lub maja taki zamiar...

djmunio napisał:
Te "99%" to żadni czytelnicy tylko osoby chcące zrobić coś tanim kosztem i niewielkim wysiłkiem. A to ma być pismo dla osób co naprawdę tym się interesują lub maja taki zamiar...
tylko że takich osób jest bardzo niewiele...
Żeby odnieść sukces trzeba celować w szerokie grona czytelników...

Możnaby zacząć od gazety internetowej. Mogłaby wychodzić na początku raz na kwartał, a przy większym zainteresowaniu częściej. Jeśli to wypali to wersja papierowa teżby wypaliła.
Trzeba też pamiętać, że problemem jest cena. I jeśli będzie ona kosztować 10zł to nie każdy ją kupi.

A czy dzisiaj na rynku nie ma prozpozycji dla majsterkowiczów?
Przecież jest ich całe mnóstwo (elektronika).
Może nie ma gazety o stolarstwie pod kątem zespołów głosnikowych, subów. Ale nie oszukujmy sie ze to miało by sens. Co miesiąc wychodziloby to samo bo temat az taki drudny nie jest i raz a dobrze opisany wystarczy na następne 10 lat.
Więc jeden artykół o robieniu skrzynek. Co dalej? zdjęcia gotowych konstrukcji. I koniec, Dział z ogłoszeniami....
Nie bez sensu. Mamy internet - to wystarczy.

Można najwyżej też było by się dogadać z wydawnictwem, że jednorazowo by dołączyła dodatek do swojej gazety (dość obszerny) na temat DIY Audio. Tylko, że aż na 10 lat to by nie wystarczyło ale na początek ...

raz na kwartal ... no co ty ! dobra ja pogadam z hfm i zobaczymy co z tego wyjdzie !!

ja moge sie wydrukowac pare probnych egzeplarzy pisma jak juz dojdziecie wszyscy do ladu

a ja przed chwila wymyslilem takie cos

zrobic gazetke w .pdf-ie wrzucic ja na jakis serw dac linka na forach i zrobic glosowanie "jesli takie pismo ukazalo by sie w twoim kiosku, ile bylbys sklonny za nie zaplacic " i od 1 zl do 10 zl i mielibysmy odpowiedz !!

Coś czuje że większość wolałaby płacić 1zł:)
Pozatym aby jakakowliek cena była realna nakład musiałby być duży,
naprawde duży...
Do tego na początku przychody z ew. reklam nikle, a redakcja istnieć musi itp itp...

Powrót