• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Mini back louded horn - poszukiwania głośnika

Reakcji
0
Poszukuje szerokopasmowego głośnika o średnicy maksymalnie 90mm do małych monitorów na biurko, bedą to horny o długości tunelu 80 cm I rozmiarach 110mm szerokość 300 mm wysokość , 300 mm głebokość .Narazie testuje głośnik z logitech ,ale docelowo myślalem o fostex Fe 83EN albo któryś z licznej rodzinki tang bang-a, a może jeszcze coś innego ? Monitory niebedą miały suba . Basu nieoczekuje niewiadomo jakiego, zależy mi najbardziej na średnich tonach. Z obudowy zobaczymy co wyjdzie czy to bedzie horn czy mini transmision line planowany czas ukączenia pierwszej sztuki niedziela wieczorem.:)

Kurde, jakies zwidy mam, to juz chyba przemeczenie...

Obudowa BLH to w zasadzie tez linia transmisyjna w nieco innej postaci. Powiem Ci ze najlepsza metoda na bas z ultra malych kolumienek to membrany bierne, a nie linie transmisyjne.

Chodziło mi o coś takiego

Potraktuje to jak pewnego rodzaju sprawdzian konstruktorski a pozatym chcę mieć coś na biurku czego niemożna kupić. Dzięki Paweł za konkretnego typa.

takie cos tez chcialbym miec na biurku ;)
hi-vi gra OK, ale ma niska efektywnosc
do kompa w zupelnosci wystarczy

podobno najlepsze 3" full na swiecie ;)
krotko je mialem, ale nie mialem sie do czego przyczepic ;)

nie ma malego STXa wiec nie mamy porownania
ja je sciagalem z usa w grupowym zamowieniu

Ok głośniki już zamówiłem będą najwcześniej we wtorek ,zdecydowałem się na wersję b3s bo ma kwadratowy kosz przy tej samej powierzchni membrany i to mi odpowiada bo wyrobię się w pięciu profilach. Pomęczyłem trochę komputer i zrobiłem taki profil jak na zdjęciu.

Zrobiłem też kosztorys i kupiłem nagwintowany pręt , żeby zrobić szpilki bo nigdzie nie mogłem dostać srub na 4.25 inch długości i 1/8 średnicy.

Na pałe może nie . Powierzchnia przekrój wylotu do powierzchni przekroju na pierwszym załamaniu równa się 1.61803... Powierzchnia przekroju na pierwszym załamaniu do powierzchni na drugim załamaniu równa się 1.61803... i tak aż do piątego . Pięć profili ,pięć srub, pięć załamań .Dlaczego 5 i dlaczego 1.61803 .Czy to abstrakcja czy to hornresp.

a boki plexa czy szklo?
w sumie w produkcji bardzo tania obudowa :D

tylko bym to ze sklejki robil zeby to ladniej wygladalo ;)

Rosyjski plywood birch i plexiglass
-$37 plywood , $35 plexiglass. Plus śruby i nakrętki $10, stein-bejca $1 , lakier $10, zaciski $7.
Robocizna - kurcze jestem cholernie drogi :)

Piła włosowa to średni pomysł .. kiepsko będzie z powtarzalnością CNC załatwi sprawę raz a dobrze.

Powrót