• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Mini maxi 2.1 do komputera

• Autor wątku Autor wątku rzymo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
Ciąg dalszy wątku z Akustyki. Myślę że w obecnym stadium bardziej pasuje tutaj.

---

Chciałem trochę przyciąć koszty i wykorzystać starą sklejkę, pamiętającą pewnie jeszcze czasy PRL :) 8-9mm grubości, obudowy ze skosami nawet mi nieźle wyszły. Drobne niedoskonałości uzupełniłem szpachlówką do drewna.
Wszystko ładnie pięknie, ale...
Czy to normalne że 3" głośnik powoduje że obudowa ze sklejki tej grubości drga/drży jak paralityk? Gra swoim życiem, dosyć mocno podbarwiając dźwięk.

Nieco dla hecy i trochę z nudów wpadłem na iście genialny pomysł użycia maty bitumicznej, ale na zewnątrz. Obudowa całkowicie ucichła a mi wygląd podpasował.
No i zacząłem się zastanawiać czy nie zostawić tak jak jest...

duq9f0ah7wzhvi5fiwfr_1391369404.jpg

n1rk5mk2huyleflk5ls2_1391369407.jpg

Jakbys dal maty od srodka, to tez by bylo dobrze :P

Wyglada niezle, ale wlasciwosci uzytkowe sa dosc dyskusyjne :)

Jakbys dal maty od srodka, to tez by bylo dobrze :P

Od środka też jest mata. Następnej warstwy nie chciałem dawać, żeby nie ograniczać już i tak małej pojemności. I wtedy wpadłem na pomysł maty na zewnątrz,
zwłaszcza że takiego wykończenia jeszcze nie widziałem, to chciałem się przekonać jak to w ogóle będzie się prezentować ;)

No właśnie nic nie czuję. Tak jak taśma dekarska potrafi nieźle drażnić zapachem (zwłaszcza w wyższych temperaturach), tak tutaj nic.
Dla testu kolumienki od rana stoją przy kaloryferze i poza tym że mata zrobiła się bardziej miękka w dotyku, to nic się nie zmieniło - nie chce odpadać, nie śmierdzi.

Nie jestem do końca pewny jak mój wpis został odebrany - czy przypadkiem nie jako forma żartu? :)

Pisałem jak najbardziej poważnie, czasem dostaję od znajomych kolumny do renowacji czy wymiany wygłuszeń (bo stare skruszało) i już 2 czy 3 razy wyciągałem coś podobnego do filcu, a w środku mole.

Ja tu z poważnym problemem :) a Wy tu śmiechy i chichy :)

---

Lekka zmiana koncepcji - subwoofer bez zmian, za to satelity na 'bambusach' czterocalowych. Obudowy trochę większe - pierwsze dwa zdjęcia widok ogólny, na trzecim gumowa nóżka (samoprzylepna), ostatnie trzy to niedoskonałości.
Co prawda widoczne po dokładnej inspekcji obudów (albo na zdjęciu robionym z bliska), ale są i nie dają spokoju :) Niemniej jestem zadowolny i zostaje tak jak jest.

Do zrobienia zostało: zamocowanie gniazd z tyłu i wkręcenie nakrętek pod śruby trzymające głośnik.

tb285ducz145gx62p7tu_1391904553.jpg

v84tv1u82cs44q08b2x3_1391904555.jpg

xtakp20nlk96j3p4va3o_1391904557.jpg

cmi728641txodxzsqq51_1391904559.jpg

c0j89dhbinhrlfrzsnwy_1391904561.jpg

53beila22ph4fr2fv9g3_1391904563.jpg

Ostatnia edycja:
Nie jestem do końca pewny jak mój wpis został odebrany - czy przypadkiem nie jako forma żartu?

Pisałem jak najbardziej poważnie, czasem dostaję od znajomych kolumny do renowacji czy wymiany wygłuszeń (bo stare skruszało) i już 2 czy 3 razy wyciągałem coś podobnego do filcu, a w środku mole.

Jak to kolumny zamkniete, to pchaj welne szklana lub mineralna. Nic lepszego nie znajdziesz, a mole tego nie rusza.

Nie ma co popadać w paranoje, zwłaszcza, że kolumienki są zamknięte. Co do suba to planujesz dać mb w stronę podłogi?

Ostatnia edycja:
Powrót