• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Mocne fronty do salonu diy

Reakcji
0
Witam, planuję zbudować kolumny frontowe do salonu. Używane będą 50/50 muzyka/film. Salon ma wymiary 6m x 4,5m i wysokość 2,80m. początkowo myślałem o budowie FX300 ale nie wiem czy wystarczy. Dodam że wolę mocne fronty bez subwofera niż słabsze z subem. Co proponujecie? Czy budował już ktoś kolumny 2x 8'' awx na kolumnę? Dzisiaj w media markt moją uwagę przyciągnął dźwięk ze stoiska audio, początkowo myślałem że gra tam jakiś mocny sub ale okazało się że były to dwie kolumny JBL ES100. Niskie tony mocne i ładnie schodzące ale niestety średnica praktycznie nie istniała a wysokie tony jakby zasłonięte ręką niby były ale jakby ich nie było. Pozatym cena około 1400zł za sztukę moim zdaniem za wysoka.
Co proponujecie zbudować do mojego salonu?
Pozdrawiam

Widziałem ten projekt wcześniej ale jakoś do mnie nie przemawia, może przez ten stary i już nie modny dobór wielkości głośników - mały większy i duży. Sory za określenie. Pozatym w opisie jest napisane że tylko bas jest mocny, a średnie mało detaliczne a na nich bardzo mi zależy bo lubię słyszeć detale średnich tonów. Wiadomo że przy mocnym basie ważne jest by nie zagłuszał on reszty pasma. Może jeszcze jakieś propozycje?

z forumowiczow chyba tylko ja sluchalem 3 drogi na 8" AWX
i zamiast dawac 2szt/kolumne bym uzyl w/w TLki na 10". dlaczego? dlatego ze oszczedzasz stowke na glosniku, a i tak gra mocniej i lepiej ;)

w tym tygodniu zabieram sie za budowe TLki na 10" - za jakis czas bede mogl porownac te obie konstrukcje. ale nie bedzie to szybko

tal ale porównanie było do magnezowego seasa excela :P

Do magnezowego Excela W12, do 18'stki Illuminatora, do Auruma AC130Mk2 i do typowego midrange'a Illuminatora.
Każdy z tych głośników jest co najmniej 3 razy droższy więc nie ma co porównywać.
Za tą kasę co autor wątku chce wydać to raczej lepszej konstrukcji z potężnym dźwiękiem od dołu nie kupi ani nie znajdzie na sieci.

z forumowiczow chyba tylko ja sluchalem 3 drogi na 8" AWX

Z Delfinem zrobiliśmy przeróbkę monitorów na 15 AWX i GDW AWX do 3 dróg z 8 AWX z wykorzystaniem elementów ze zwrotnicy do monitora.
Można zobaczyć schemat tutaj http://audio.lutuje.se/?2.2-i-3way-awx-mb,33

Daytony z serii RS na pewno nie są tańsze od AWX'ów. Sprawdź u polskiego dystrybutora - Polink Wilkowo

...u polskiego na pewno nie kupię ale fakt, dolar podskoczył więc wyjdą nieznacznie drożej od AWX-ów, nie liczę przesyłki ze stanów bo mam tam szwagra który w sierpniu przybywa do Polski...
Więc jak, są lepsze od AWX-ów?

No właśnie o to mi chodziło, dzięki Paweł. Amstaff Mikro lub Mini to jest to czego szukam, jest do tego projekt diy?

edit: sory mój błąd, Mikro i Mini są na mniejszych RS180, Amstaff to jest to co chciałbym zbudować.

Ostatnia edycja:
Ktoś ma jakieś doświadczenia ze sprowadzeniem z USA Daytonów RS 180?
W polinku ponad 240 zł...
Gdzieś w Europie taniej?

Pogadaj z firmami co sprowadzają samochody ze stanów, zapłacisz grosze. Sam w przyszłym roku będę sprowadzał auto ze stanów więc na pewno nie będzie płynąć puste (elektronika itp.)

Powrót