• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Mocne STEREO do salonu 36m2

Można w szereg z wentylatorem wpiąć termostat NO bimetaliczny na daną temperaturę. Koszt kilku zł a końcówka będzie się chłodzić tylko jak się nagrzeje.

Electrino 500 to domowe. Poważnie. Do duuużych salonów. Albo jako sensownie grająca alternatywa dla bezsensownie grających altusów, zeusów itp.

Szkoda, że STX nie montuje tam jakiegoś układu do załączania wentylatorów w momencie zapotrzebowania.
to sa wzmacniacze na estrade. czyli graja przewaznie na max mocy i naglosnienie zaglusza ten szum wentylatorow :D

w domowym zastosowaniu mozna dolaczyc takie cos
6bf4fdff47cd55c031e264abaa824d0e_1454351671.gif

i wtedy obroty wentylatora sa zalezne od temperatury radiatora czyli od tego jak glosno gramy ;)

A może podsuniecie jakieś bardziej sensowne DIY
nic w budzecie i rozmiarze tych electrino 500 nie mamy na forum :(
albo jest cos z mniejszymi glosnikami basowymi albo z drozszymi

electrino 500 to taki bardzo fajny kompromis miedzy jakoscia hi-fi a glosnoscia estrady :D
gra to niezwykle czysto przy zachowaniu sporego natezenia dzwieku. basu nie zabraknie nawet fanom altusa/zeusa :p
jedynie fani dBdragu moga byc zawiedzeni iloscia basu

duze glosniki = duzy kloc
to chcesz cos z mniejszymi glosnikami?

co do wzmacniacza - to sama koncowka mocy. do regulacji glosnosci uzywa sie przedwzmacniacza/miksera

Ja mam salon 63m2 + otwarte wejście do korytarza 12m2 razem 75m2.
Miałem stx electrino 250 (dość) poprawnie grające kolumny a do elektroniki wystarczające, jedynie trochę wykopu mi brakowało,
byłem już dogadany z p. Trzaskowski na electrino 500 w ubiegłym roku na AVS2016, ale nie mogłem się doczekać ostatecznej wyceny (ok. 30dni),
w między czasie trafiły mi się kef'y q900 (40% promo) i tak zakończyła się przygoda z stx.

Ale faktycznie zapomniałem :P, że jeszcze jest taka firma,
electrino 500 starczą ci na pewno, tylko wzmaka dobierz tak min. z 200W na kanał i portkami powinno trząść, a z 500W to portki będzie zrywać :P

Jeszcze poczekaj do weekendu może stx pokaże coś nowego, ostatnie dwie edycje wystawiali się z nowościami.

Moim zdaniem Electrino 500 to bardzo dobry pomysł. Plus jest taki, że nie musisz się zajmować budowaniem kolumn - wydaje się szybko ale w sumie to sporo pracy (zwrotnice, obudowy, wykończenie tak, żeby to jakoś sensownie wyglądało).
Do tego tak jak wspomniał Marian iNuke NU1000 z DSP. Wzmacniacz jest typowo estradowy (aktywne chłodzenie) ale można go trochę zmodyfikować i wymienić wentylator na cichszy + ponaklejać radiatory na tranzystory. Wtedy nie powinno być tragedii z szumem (jeśli dalej będzie źle to wtedy można dodać regulator obrotów). Koszt 800-900 złotych + 50 zł na modyfikacje.

Jeśli z czasem będzie Ci brakować basu to pomyślisz o jakimś sensownym subie na głosniku 10 - 12 cali. Ale myślę, że na początek stereo powinno wystarczyć.

Powrót