• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Modyfikacja KEF PSW 1000- co można zmienić by było lepiej, mocniej, niżej :)

Reakcji
0
Koledzy podiadam sobwoofer KEFPSW 1000 czy można coś z niego więcej wyciągnąć poprzez zmianę woofera na wiekszy - jeżeli tak to jaki lub/i poprzez zmianę skrzynki... co proponujecie??? Brakuje mi ciśnienia i mocy przy filmach i szybkości przy muzyce.. wiem że cos kosztem czegoś wiec chyba bardziej stawiał bym na filmy...
To link do strony z manualem servisowym http://www.manualslib.com/manual/788003/Kef-Psw-1000.html#manual
a poniżej zdjęcia...

bez przesady
stx sprzedaje swoje aktywne subwoofery gdzie siedzi tda7294 a gra to znosnie
warto zapytac czy nie sprzedadza takiego glosnika od np S-250

SLS-12 tez bylby tu dobry, ale szkoda ze ma 8r :/

Koledzy, czy na podstawie tego wzmacniacza bez modyfikacji w elektronikę ale przy zapewnieniu mu większej skrzyni np z 12r otworem i zmianie woofera od Stx można uzyskać lepsze zejście i parametry? Czy mógłbym zbudować skrzynię pod dany woofer przy wyliczeniu obfitości w winsd, bez konieczności zbudowania zwrotnicy...proszę o komentarz...i propozycje który głośnik był by optymalny...

Koledzy, czy na podstawie tego wzmacniacza bez modyfikacji w elektronikę ale przy zapewnieniu mu większej skrzyni np z 12r otworem i zmianie woofera od Stx można uzyskać lepsze zejście i parametry?
tak. ale glosnik musi nie byc wymagajacy mocowo

bez konieczności zbudowania zwrotnicy..
nie musisz miec zadnej zwrotnicy - masz aktywny filtr w panelu ;)

Ten STX ma na pewno większą efektywność niż oryginalny głośnik, więc powinno być głośniej i większe ciśnienie.

- - - - - aktualizacja - - - - -

A jeśli się mylę to bardziej doświadczeni poprawią mnie :lol:

nie mialem tego glosnika wiec nie wiem czy jest sztywny czy nie
bym nie ryzykowal i bral slabszy model, ale znowu nie wiem jak on wypada :/
bratu zrobilem suba na starszym tanim 10" i gralo to dosc glosno i nisko. nieco przeciagal, ale do kina idealny ;)

Ja też nie wiem co to prezentuje ale powierzchnia sd i efektywność ?

Myślę że koledze chodzi o to żeby narobić grzmotu nie o dobry bass.

Ja kupiłem 10AWX ale do TL, nie wiem jak to będzie brzmiało z 8AWX TL jestem zadowolony ale co do suba to nie pomogę

10AWX nie napędzisz tą koncówką .

Wzmacniacz 80W przy 4 ohmach i taki głosnik?

Jeśli chcesz mieć niskie zejście i ciśnienie przy filmach, przy w sumie nie za mocnym wzmacniaczu, to ja bym szedł w TL.
Nie ma na forum takiej konstrukcji z tym głośnikiem, ale kiedyś JimiAdi wykonał projekt na 2x 8" i ponoć zamiatało kurz pod dywan.
Paweł074 też takie cudo wykonał więc moze się wypowie.
Sam kiedyś wykonałem TL na 2x8" (GDN-22-300) i każdy jest pod wrażeniem (a zasilane są panelem STX A-138 na TDA).

Dwa takie głosniki kosztują ciut więcej, ale może to jest dobra opcja.

W TL raczej nie mógł bym wykorzystać tego głosnika który mam, prawda??
Kolejnym problem który dostrzegam to konieczne mody w celu podłączenia- sam raczej bym tego nie podźwignął ale musze poszukać.

Powrót