• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Modyfikacja zwrotnic- chyba coś nie poszło

Reakcji
0
Witam.
Modyfikowałem stare zwrotnice dwudrożne, tzn. na starej płytce zbudowałem nowe: filtr 1go rzędu 6dB dla woofera (DLS R6a) i drugiego rzędu 12dB dla tweetera (Carpower DT 284).
Niestety wysokotonowy jest zbyt głośny względem woofera, tzn. strasznie kłuje w uszy, nie wiem teraz czy zrobiłem źle zwrotkę, czy muszę dać rezystor.
Na zdjęciach część płytki oznaczona nr 2 jest połączona zworką z nr 3.
Mogę prosić o sprawdzenie czy zwrotnica jest "zrobiona zgodnie ze sztuką"?

pewnie ze zle!
12uF na wysokotonowy?!
kalkulator zwrotnic z internetu?

na pocieszenie dodam ze mam mierzyc w samochodzie takie polaczenie glosnikow... niestety od 3 miesiecy nie moge sie wyrobic z praca :p

Tak, z internetu - cięcie na okolice 2kHz, ale producent podawał podobne parametry.
Na kondziu 15qF nie było znaczącej różnicy.
Coś zmieniać?

Duzo za duży kondensator
Tak ze 2 razy

Cewki jakiej wartosci?

Dla r6a na stronie dlsa masz dwie wersje zwrotnicy
Po co wywazasz otwarte drzwi?

Tweeter pewnie tez jest za głośno
Należy użyć rezystora do przyciszenia skuteczności glosnika
Tez jest pokazane jak to zrobic na stronie dlsa

I zapomnij o wartościach z kalkulatora
Nigdy sie nie sprawdzają
I jeszcze jedno "i" ;)
Zapomnij o cięciu tej wysokotonowki na 2kilo !!

Cewka dla tweetera: 0,47mH
Cewka dla woofera: 0,14mH
Możesz podpowiedzieć jak zakończyć tę walkę? Co kupić lub co zmienić, bo już mam tego dosyć.

Szukałem na stronie DLSa i nie znalazłem.
Jakie parametry dać dla Carpowera? Na obecnych podzespołach mogę uszkodzić głośniki?

Sprawdzałem zwrotnicę od Neo 25s- siedzi tam cewka 0,3 mH i kondensator 9,4qF przy cięciu 3,5kHz, będę celował trochę niżej z podobnymi parametrami i powinno być dobrze.

Dla ścisłości: µ
Może by dołożyć BBCod'a, bo brakuje takich znaków jak właśnie µ czy Ω

Ysz... nie poszło mikro :/

Ostatnia edycja:
Powrót