• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Mój aluminowy zestaw - Dayton rs225s-8, rs150s-8, rs28s-4

Reakcji
0
Cześć,

Jakiś czas temu w swoim pierwszym poście pisałem na temat zestawu trzy drożnego opartego o Daytonach - rs225s-8, rs150s-8, rs28s-4 .

Dzisiaj mam juz zmontowaną jedną obudowę i jestem w trakcie robienia drugiej.

Narazie wrzucam poglądowe zdjęcia projektu do oceny/krytyki :)

glosnik 63.jpgglosnik 62.jpgglosnik 6.jpg

Fajnie że się podoba :)

załączam fotki, oczywiście to surowy MDF, a w przyszłości kolumna będzie biały.
SG209727.jpgSG209726.jpgSG209720.jpg

Poczekajcie, może jak skończy to coś z tego będzie :P . Zastanawia mnie kwestia stabilności tej konstrukcji, taka masa u góry i mała podstawa na dole. Czy to oby nie będzie zbyt chwiejne? Chcesz dorobić do tego jakiś rozłożysty cokół ?

Poczekajcie, może jak skończy to coś z tego będzie :P . Zastanawia mnie kwestia stabilności tej konstrukcji, taka masa u góry i mała podstawa na dole. Czy to oby nie będzie zbyt chwiejne? Chcesz dorobić do tego jakiś rozłożysty cokół ?

jak dosypie piachu, lub lepiej użyje betonu to nie będzie tak źle :D

Moim zdaniem może być całkiem fajnie :D
Tylko zrobiłbym szerokie cokoły, wysunięte do tyłu, coś na kształt tych w Tonsil Pulse, z zachowaniem takiej samej kolorystyki czyli fornir dąb mleczny + czarne cokoły. :glare:

cześć,

co do stabilności nie jest aż tak źle, też się tego obawialem dla tego na dole jest zrobiona komora na piach + cokół (a raczej nóżki które będą wysunięte w bok i tył ).

uważam, że jeśli będzie stabilnie u podstawy to bardzo fajna wizualnie konstrukcja wyjdzie/

P.S. Jak Yoshi prezentował swoje kolubryny to większość piała z zachwytu, a prawa jest taka, że też są nieforemne jak cholera :)

Trzeba się cieszyć z powiewu świeżosci, a nie marudzić, ze takie czy siakie ;)
na tych daytonach u nas nikt nie robił, wię c wypadałoby wesprzec autora skoro zdecydował się przyjac role pioniera.

Wg mnie ciekawie, a komentarze krytyki na NIE trochę są nie na miejscu. Ale to moje zdanie. Osobiście też jestem fanem prostych kształtów czyli zwykłych mebli, ale to wygląda kosmicznie i ciekawi mnie wytwór :)
Jakieś szczegóły? Zwrotnica? Litraż dla głośników? Czym napędzane mają być ? :)

spokojnie
to nie koniec projektu
na końcu pojawi się skóra na froncie i wszystko wróci do ładu :P

cześć,

w miarę postępów w budowie postaram się umieścić więcej zdjęć wraz z opisem.

ogólnie całe pudło ma ~50l ( w tym komora na piach ).
Całość zbudowana z MDF19mm + z przodu dodatkowo sklejka 12mm, skręcona komfirmatami + oczywiście klej.
W środku są dwa wzmocnienia ( jedno pelne odgradzajace komore na piach od reszty, drugie cos na wzor kratownicy pod glosnikiem niskotonowym ).
Wysoko i średnitonowy w oddzielnym zamkniętym pudle ~5l.

Co do wykończenia, to kolumna będzie cała biała ( malowana, nie fornirowana ). Skóry nie przewiduję ( chyba że białą ? ) :)

Pozdrawiam

Powrót