• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Mój pomysł kolumn 4 drożnych :D

Reakcji
0
Cześć,
jako że są wakacje trzeba zrobić coś eksperymentalnego :) Wpadł mi pomysł na kolumny 4 drożne. Głośniki miałem wręcz za darmo. Użyje tutaj gdn 20/40 w budzie zamkniętej 25l, subwoofer jvc 13cm oferowany na popularnych aukcjach z końcówek produkcji w budzie bass reflex 14l - tunel 7,8x15cm, średniotonowy w zamkniętym koszu gdm 10/60/4, wysokotonowy gdwk 9/80.
Jako że nie mam charakterystyki subwoofera robiłem podział pasma na ,,czuja''
Podział zwrotnicy :
subwoofer jvc do 800hz
gdn 20/40 do 4000hz (nie odcięty od dołu)
gdm 10/60 od 4000hz do 7000hz
gdwk 9/80 od 7000hz do 20 000 hz
Na razie tylko taki wstęp, zobaczymy co z tego wyjdzie :)

Ten jvc to syf kiła i mogiła. Daj sobie z nim spokój. Zrób kolumny na tych tonsilach jak już chcesz coś na upartego na tych głośnikach. Będą to głośniki z zg50 (chyba tak sie nazywały) tylko zwrotnice lepsze (oparte na współczesnych pomiarach) zrób.

Nie miałem tego JVC, ale przypuszczam, że byłby zbyt cichy w stosunku do Tonsila.
Nie polecam Ci również użycia GDM 10/60/4, bo to bardzo słaby głośnik nie wart zastosowania.

W 1987r. zbudowałem sobie takie kolumny na podobnych głośnikach.

38853d89c5803ca5864b019300243443_1563704048.jpg

GDM 12/60 z otwartym koszem był znacznie lepszym głośnikiem.
Moja konstrukcja miała wymiary: 560x300x260 mm (wys x szer x gł), sklejka 18mm, oz całkowicie wytłumniona, średniak i kopułka przesunięte od osi kolumny do bocznej ścianki, obie kolumny jako odbicie lustrzane.
Moje kolumny miałem okazję porównać właśnie z ZGC-50-8-44 i fabryczne Tonsile były znacznie gorsze.

Owszem jest sens budować, ale muszą to być bardzo przemyślane konstrukcje, najczęściej na dużych głośnikach basowych i w związku z tym nadające się do dużych pomieszczeń.

Zdecydowałem się że zrobię coś na styl altusów 150 :) Tylko że nie na tubowych tylko kopułkowych wysokotonowych. Jaką budę zalecacie wyszło mi w winisd około 58l i strojenie na 65hz nie za duża obudowa ?

- - - - - aktualizacja - - - - -

I filtr 12db na oktawę ? Gdn 20/40 przez wielu uznawany za ładną średnice może ciąć go wyżej ?

GDN 20/30 miał lepszą średnicę. Ten głośnik (20/40) nie nadaje się do b-r.

Ostatnia edycja:
Zdecydowałem się że zrobię coś na styl altusów 150 Tylko że nie na tubowych tylko kopułkowych wysokotonowych. Jaką budę zalecacie wyszło mi w winisd około 58l i strojenie na 65hz nie za duża obudowa ?
GDN 20/40 nie jest glosnikiem do basrefleksu.

I filtr 12db na oktawę ? Gdn 20/40 przez wielu uznawany za ładną średnice może ciąć go wyżej ?

Zeby faktycznie zrobic tym glosnikom dobra zwrotnice, trzeba wykonac pomiary i zaprojektowac ja od poczatku. Dasz rade?

Zrobiłem już gotowe projekty na początek jak mi doradzano
Kiedyś trzeba zacząć z pomiarami i projektowaniem zwrotnic
Wiem że gdn 20/40 nie nadaje się do bass refleks qts powyżej 0,4
Więc jak czytałem pierwsze trzeba zrobić obudowy i w nich zrobić pomiary głośników tak ?
Co dalej ?

odpusc JVC i pobaw sie skrzynkami w wolnym czasie

nie wydawaj na to duzo kasy bo efekt bedzie slaby
myslalem ze jak zrobie dobra zwrotnice to uda sie wycisnac cos wiecej ze starych tonsili...
niestety kasa poszla a efekt byl bardzo taki sobie :/

tak wiec rob byle tanio ;)

odpusc JVC i pobaw sie skrzynkami w wolnym czasie

nie wydawaj na to duzo kasy bo efekt bedzie slaby
myslalem ze jak zrobie dobra zwrotnice to uda sie wycisnac cos wiecej ze starych tonsili...
niestety kasa poszla a efekt byl bardzo taki sobie :/

tak wiec rob byle tanio ;)

tak jeszcze z ciekawości zapytam, kiedyś widziałem że eksperymentowałeś z głośnikami sony (monitory na niby kevlarowych głośnikach)
czy warto się z tym bawić czy już stary tonsil jest lepszy...

te sony byly OK
gorzej juz z dostepnoscia missionow :/

akurat woofery (te mniejszej srednicy) bardzo dobrze sie bronia jezeli chodzi o tonsila (jedyne ktore jeszcze sie bronia :p )
ale zdecydowanie lepiej bedzie sprzedac to co masz i kupic np stx mcx ;)
cena jeszcze niska a jakosc juz na zadowalajacym poziomie ;)

Tyle jest na forum gotowych projektów do skopiowania, a nadal znajdzie się ktoś kto chce zbudować jakiegoś Frankensteina na Tonsilach...

:sleep:

bo jak sie nie uslyszy osobiscie to sie tego nie zrozumie

w sumie trzeba by napiac ladny temat o takich wynalazkach :p

akurat woofery (te mniejszej srednicy) bardzo dobrze sie bronia jezeli chodzi o tonsila (jedyne ktore jeszcze sie bronia :p )
ale zdecydowanie lepiej bedzie sprzedac to co masz i kupic np stx mcx ;)
cena jeszcze niska a jakosc juz na zadowalajacym poziomie ;)

Odpaliłem centrale na SB12PFC z najtańszą SB26 .
Porównując do Tonsil FOCUS - monitorki na GDN 11/35 z białą membrana z włukna oraz GDWK10/80/19 powiem że te Tonsil nie dają rady. W SB jest lepszy basik, średnie trochę bardziej ofensywę ale nie natarczywe a wysokie bardziej szczegółowe.
Wychodzi na to że muszę zrewidować swuj pogląd.
Patrząc na cenę SB12PFC i cenę obecnie oferowanych GDN11/35 nie ma się co łudzić że Tonsil jest konkurencyjny.
Jestem jeszcze przed pracą z SB13PFC ale po pierwszych odsłuchać powiem że GDN13/GDN15 by Tonsil raczej wymiekać będą.

No nie do końca. 13/50/9 z włóknem szklanym są bdb. Te z papierową i polipropylenowa membraną już mniej.

Tak, 13/50/9 to świetny głośnik tyle że kosztuje 140 zł.
PFC13 połowę tego.

Powrót