• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

mój wlasny program symulacyjny ;)

• Autor wątku Autor wątku qbus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
wiam,

jako ze na informie na eti kaza nam wymyslac jakies durne projekty to stwierdzilem, ze tym razem zrobie cos przydatnego ;) (znudzily mi sie kalkulatory macierzowe etc. ) robie wiec program ktory bedzie pomagal przy projektowaniu zesawow glosnikkowych. Wielu z Was powie ze jest to bez sensu gdyz sa juz gotowe programy, ja jednak chcem zrobic cos sam (w sumie to zalezy mi na zaliczeniu ;) )

i tutaj mam do Was prosbe: czy moglibyscie dac mi jakies wskazowki co powinno znalezc sie w tym programie ? jak narazie wyobrazam sobie ze ten "kombajn" skladal by sie z 3 czesci - jedna bylby ogormny help z informacjami dotyczacymi podstawowych zagadnien, droga liczyla by optymalna obudowe dla danego glosnika, a trzecia probowala zaprojektowac odpowiednia zwrotnice ...

wiem ze tutaj na stronie sa nawet gotowe wzory na to wszytsko jednak jezeli mielibyscie jakies dodatkowe materialy to bylbym wdzieczny :) (kiedys ktos mial tutaj skany ksiazki Wiktora (??) - taka stara polska ksiazeczka z podstawami elektroakustyki ... - jezeli ktos dalej ma te skany byl bym baardzo zobowiazany :) )

qba(at)boo.pl <-- jak byscie chcieli mi cos podeslac :)

pzdr !!

Opcja 3 jest całkiem nierealna.

Do zasymulowania pracy glosnika w obudowie pewnie beedziesz potrzebował model matematyczny glośnika. Robiłem kiedyś symulacje obudowy zamknietej w matlabie. Miałem model matematyczny glosnika i podstawialem do do transmitancji gornoprzepusotwego filtru jakim jest niby obudowa.
Petoda troche partyzancka ale wyniki mialem mniej wiecej zgodne. Tyle ze zalezalo mi na uzyskaniu wykresu odpowiedzi impulsowej a ten byl jakis dziwny. Widocznie symulacje obudowy robi sie w inny sposób ;) .

zdaje sobie z tego sprawe yoshi :/ jednak wytlumacz to mojemy facetowi od infy :/ a najwytzej zrobie animowany napis ze funkcja jeszcze nie dostepna ;)

ponawiam jednak pytanie o tą ksiazke Witora (??) napewno ktos z Was ja ma ....

Ww. ksiazka praktycznie nie przyda cis ie do niczego. Aby zrobić wykres np. kolumny z głośikiem ja obrałem metodę stworzenia transmitancji operatorowej tej obudowy. Przyjąłem sobie ,że taka obudowa jest filtrem górnoprzepusowym 2 rzedu. Parametry filtru wynikały z ojętości obudowy i obciążenia (głosnika). Do transmitancji filtru podstawiałem parametry zastępcze wynikajace z modelu matematycznego głośnika np. masa membrany do pojemośc , podatność zawieszenia to indukcyjność , stratność to rezystancja (o ile sie nie myle). Miałem w ten sposób matematyczny model głośnika przedstawiony w wartościach elektrycznych.

Jak pisałem wcześcniej metoda jest partyzancka i raczej nieodpowiednia (na moje oko). Bez dobrej znajomości matematyki zrobienie programu symulacyjnego bedzie niemozliwe, przynajmniej wymyślajac wszystko samemu. Lepiej zacznij poszukiwania w necie moze gdzieś uda ci się coś znaleźć na ten temat.

ja matlaba miałem przez rok czasu i nie wiele się z niego nauczyłem. W simulinku mieliśmy kilka toolsów do robienia filtrów (tak jak Yoshi pisał wszystko zapisywane za pomocą transmitancji), ale o co w tym chodziło to już nie pamiętam:P. W głównym oknie matlaba musieliśmy zapisywać macierzowo i znać ileś tych komend (ach co za syf)...
Budzik nie chcę Ci obrzydzać tego programu-ale i tak Ci się nie spodoba.
pozdrawiam

Matlaba znam raczej slabo , w symulinku to prawie nic nie robiłem. Programy pisze w skryptach (M file). Matlab jest bardzo dobrym programem. Można liczyć pozornie bardzo skomplikowane rzeczy bardzo prostym programem.

qbus, Witort Ci nie pomorze... co najwyżej Żyszkowski tzn. jego ksiązka "Podstawy elektroakustyki", a dokładnie to dział o analogiach elektroakustycznych. Trochę to skomplikowane i wymaga czasu na opanowanie materiału.
Winisd też działa na zasadzie analogii, w helpie masz nawet schemat zastępczy, jeśli się nie mylę...

Yoshi_80, jeśli masz jeszcze gdzieś ten skrypcik to bym poprosił o niego :) Też bawię się trochę w Matlabie, ale na razie przydaje mi się tylko do akustyki pomieszczeń i psychoakustyki.

Jak bede miał neta w domu to podeśle. W kazdym razie pewnie moja metoda jest do bani bo w każdym programie symulacyjnym wykorzystuje sie Qts, fs i Vas a u mnie Cms , Mms , Rms , Qts , Vas i fs :D . Więc na oko widać ,że coś jest nie tak hehe ;).

Metoda jaką obrałem jest relatywnie prosta tylko sam sobie ją zamotałem niepotrzebnie. Najprosciej jest mieć transmitancje na filtr górnoprzepusotwy. częstotliwosć filtru wyznaczać na podstawie fs , Vas i Vb a z dobroc wypadkowa obudowy to dobroć filtru. Można wtedy wyznaczyć współczynniki filtru i powinen wyjść jakiś wykres. To tak ogólnie jakby to kogoś interesowało jak to zrobiłem.

Acha

W sumie jest kilka zainteresowanych osób więc moze wspólnie udałoby się zrobić taki program. Przydałby sie jakis matematyk. Na początek najlepiej zrobić progz w matlabie bo najłatwiej później można normalnie w C++ czy delphi napisać i bedzie forumowy DIYowy program symulacyjny.
IMHO jedną z najważniejszych opcji jaką powinien miec taki program to normalny wykres odpowiedzi impulsowej bo opóźnienie grupowe to syf , nic nie można z tego odczytać.

o właśnie popieram jak najbardziej!! proponuje zassać najnowszego matlaba (7.0) dodali sporo nowych bajerów i stał się dość przyjemnym programem) (ciekawie się symuluje filtry itp)

Sound Wave, kumpel ma 7.0 na dwóch płytkach... nie wiem tylko jakie tam były toolboxy...
tak przy okazji... mam fajny programik w matlabie do mierzenia czasu pogłosu pomieszczenia. Jest jeszcze w fazie testów, ale wstępnie działa :) potrzebny jest tylko komputer i mikrofon.

oo fajna sprawa :) mój zajmuje 2GB (mam z uczelni podobno moge z niego kozystać do puki się tam ucze....) a z tym programem to myśle że mozna by powalczyć :)

ja mam na razie skromnego, jakieś 300MB, ale nie o to chodzi... brakuje mi toolboxa od analizy sygnałów. Niby jest fft i ifft, ale już np. bardzo przydatnego hanninga nie ma...

ja mam teraz sesje... jak się skończą egzaminy to posiedzę trochę nad tymi analogiami elektromechanoakustycznymi, zobaczymy co wymyślę.
ps. Do środy muszę zaproponować pomysł na program na zaliczenie z MatLaba... może spróbuję coś takiego??

dobry pomysł napewno pomozemy - o ile będziemy mogli :)
ps moze mogł byś zapodać ten mplik do badania pogłosu ??

przepraszam ze nie na temat, ale juz nie moge wytrzymac, QBUS USUN W KONCU BLAD W TEMACIE, bo temat powazny a taka gafa ;)

Sory ale chwilowo moam supoer ograniczony dostęp do neta. Jeszcze nic nie dizałałem w tym temacie. Toolbox do analizy sygnałow jest całkowicie zbędny chyba, że ktoś chce robić konkurencje dla clio czy SW ;). Obliczenie obudowy i wykreślenie ch-ki sprowadza sie do prostych zależności arytmetycznych , problem w tym ,że trzeba je wyznaczyć ;))) .

ps. zmieniłem temat bo ten nie wyglądał zbyt dobrze ;)

Powrót