• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Moja pierwsza konstrukcja i problemy pomocy

Status
Ten wątek został zamknięty.
Reakcji
0
Witam serdecznie moja konstrukcja to 3 way o takim nietypowym rozwiązaniu.
Więcej zdjęć na elektrodzie.
3_1264762171.jpg

1_1266585268_thumb.jpg

Na zdjęciu zamieszczona obudowa 23litry i arn 188 05 8 Ale wrażenia odsłuchowe są kiepskie mało basu. Jest to obudowa zamknięta ale planuje do niej wstawić STX GDN-18-130-8-AKX. Po prostu brak mi troszkę powera z tego przetwornika który pewnie sprzedam. Pytanie moje jest takie czy ten STX w tej obudowie z odpowiedną zwrotnicą i tunelem zagra lepiej od tej tesli czy pozostawić tak jak jest tylko dodać tunel taki jak sugerowano na elektrodzie.

AKX to nie jest glosnik do obudowy zamknietej. Najprosciej przerobic obudowe na basrefleks, ktora z pewnoscia da wieksza ilosc basu.

edek36 co masz za zwrotnicę w tym ? 18tka na basie w 3drogach to kiepskie rozwiązanie... pokaż całą konstrukcję nikt nie będzie szukał Cie na elce jak czegoś potrzebujesz :wink:

Cała ma wyglądać tak jak na rysunku wyżej składa się z 3 tub umieszczonych od największej do najmniejszej. Zwrotnica to jambo botes wysoko tonowy to sc10n a średniak to jeszcze nie wiem, ale pewnie visaton MR 130 8. Skoro 18 to za mało na bas to może coś większego da się zaaplikować do tej obudowy :?:

[ Dodano: 2010-02-19, 22:40 ]
http://obrazki.elektroda.net/17_1264626546_thumb.jpg Wygląd pierwszej wersji :neutral:

na pewno wiekszego na dol to oczywiste... do tego koniecznie w br... No i sprzedalbym glosniki ktore posiadasz i zwrotki bo to nie ma prawa grac. Sprzedaj co masz a do paczek wstaw sobie 3drozne STXy, ktorego projekt posiada Pawel S.

Panowie ale ja się pytam jaki przetwornik tam wstawić na niskie tony w tą obudowe i jaki tunel do niego.
Zwrotnice dobiorę później lub poproszę kogoś o zrobienie.
Proszę o sugestie.

Słuchaj. Paweł S podał Ci na tacy jakie głośniki masz zamontować. Montujesz:
- góra: GDWK-10-200-8-PJ
- średnica: GDM-14-150-8-SCX
- dół: GDN-22-140-8-SCX
I robisz zwrotnice według projektu, który jest przemyślany. ZA ŻADNE CHINY nie wstawiaj uniwersalnych zwrotnic w/w firmy. Takie zwrotnice "uniwersalne" są dla zielonych klientów czytaj. JELENI. Nie możesz sobie od tak żonglować głośnikami.

OK co go głośników to zdecydowałem się na
STX GDN-18-140-8-AWX
GDM-14-150-8-SCX
Visaton sc10n8

Zrezygnowałem z STX GDN 22-140-8-scx ponieważ mam trochę za małą pojemność dla tego przetwornika, który i tak zabierze jeszcze trochę objętość, nie mówiąc o lekkim wytłumieniu i zwrotnicy.

i oczywiści potrafisz sobie do tego zestawu zaprojektować zwrotnice? bo jeśli nie to będziesz miał problem...

edek36 napisał:
STX GDN-18-140-8-AWX
GDM-14-150-8-SCX
Visaton sc10n8
sc10n nie bardzo pasuje do 18AWX, to dużo niższa półka a lepiej jest zastosować lepszą wysokotonówkę i gorszy woofer niż odwrotnie.

edek36 napisał:
OK co go głośników to zdecydowałem się na
STX GDN-18-140-8-AWX
GDM-14-150-8-SCX
Visaton sc10n8

Zrezygnowałem z STX GDN 22-140-8-scx ponieważ mam trochę za małą pojemność dla tego przetwornika, który i tak zabierze jeszcze trochę objętość, nie mówiąc o lekkim wytłumieniu i zwrotnicy.
UWAGI MODERATORA
jak widac kolega ma w D... to co do niego piszemy i sam wie wszystko lepiej wiec niech sobie radzi sam
jego zmarnowana kasa - temat zamykam

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót