• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Moje monitorki

Reakcji
0
Jestem w trakcie "budowy" (narazie kompletuje niezbedne rzeczy) zestawu h16. Beda graly w mdf'owej (22 mm) 12 (netto) litrowej budce . Konstrukcja klasyczna bez zadnych sciec , frezy pod glosnikami , tunel BR z tylu .

Glosniki Peerless 164 Nomex , Vifa DX25 zakupione u p.Andrzeja (Akustyk)
Zwrotki zamowione u Pawla S.
Fornir dzisiaj zakupiony u zagloby w Babicach Starych Heban pasiak

Obudowa na szerokosc taka sama jak sciecia HDS'a Wys X Gl x Sze 35cmx36cmx16.5cm

[ Dodano: 2009-09-28, 17:40 ]

Radzę od razu zrobić większą obudowę jak tu http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=15707&sid=07a7978f169d6651cf4a9f4e8b24a4ff będzie więcej basu.
A tu na smak :grin: heban po lakierowaniu

img1266.jpg
img1269.jpg

[ Dodano: 2009-09-28, 18:35 ]
takim pudełkiem scan speaka można poszpanować :lol:

W takim pudelku dostalem Vify , powiem szczerze ze w pierwszej chwili myslalem ze akustyk sie pomylil i dal mi co innego :D heheh ze stajni SS. FORNIR BOMBA. Ale napewno nie zrobie obudow podlogowych ze wzg na miejsce. Pomysle nad zmiana litrazu .

Czym malowane ww kolumny ? Natryskowo czy pedzlem ?? Pelen polysk ?

Kto Ci karze robić podłogówki. Wykorzystaj projekt Jamessa, te pare litrów przybędzie jak br dasz z przodu.
Lakier to Bondex (25-27zł w Castorama) do parkietu, wysoki połysk. Na zdjęciu to druga warstwa. Twój fornir jest naturalny czy modyfikowany na fizelinie? Jeśli na fizelinie to nie żałuj kleju, smaruj grubo i nie spiesz się z przyklejaniem kolejnych boków. Ja popełniłem owe błędy i na fornirze pojawiły się bąble :evil: i dlatego zmieniłem fornir na amazaque
http://img100.imageshack.us/img100/3222/img1569y.jpg

[ Dodano: 2009-09-28, 21:56 ]
lodowa napisał:
myslalem ze akustyk sie pomylil i dal mi co innego :D heheh ze stajni SS
tak wiem, teraz większość vif jest "marką" scana

Kurde :D umieszczenie BR z przodu psuje calkiem moja wizje tych monitorow ... zwieksze im litraz do ok 15-15.5 litra netto z tym ze Front urosnie wtedy do ok 44cm. Co do lakieru to zdecyduje sie na natrysk. Fornir modyfikowany o ile wiem nie na fizelinie. 2 listki hebanu o rozm 70x280cm :D Zostanie jeszcze listek na Sub Woofer

daj troche szerszy front i zrób ścięcia ... a br może szczelinowy ? :roll:

No wlasnie moi drodzy dopiero wieczorem wpadaja mi do glowy dobre pomysly, Warg racja buda bedzie szersza , beda sciecia . BR szczelinowy ?? hmm jak go wyliczyc ??

A co myslicie o porzadnie zeszlifowanym hebanie w pelnym macie ??

ja osobiście monitory na tym samym midbasie ... paczki dałem 20 cm szerokości po odliczeniu bocznych ścianek br ma 164mm szerokości i 15mm wysokości ... czyli powierzchni jest 24,6 cm^2 a ten co zalecają w akustyku czyli o średnicy 5,5 cm ma 23,75 cm^2 powierzchni czyli jest jakieś 3,5% różnicy więc prawie nic :) długość taka sama jak w projekcie
a ogólnie ... liczysz przekrój br okrągłego i przeliczasz na prostokąt jaki potrzebujesz :]

A ile cm otwor (szczelina ) idzie wglab obudowy ?
Warg dasz linka do swoich?
Jakie dokladnie rozmiary obudowy zastosowales?

chyba 14 jak się nie myle ... zobacz na stronie akustyka ... ps razem z projektem zwrotnicy powinien być projekt obudowy a o ile pamięć mnie nie zawodzi to br tam był też zwymiarowany

hmm dobrze pamiętałem BR 5,5cm średnicy i 14 cm długości
http://akustyk.com.pl/peerless/P830875.html

co do wymiarów to ... 20 cm szerokości, 30 cm głębokości i 37 wysokości ...
co do moich to nie są wykończone ... mam jedynie fotki przez drobieniem ścięć

o ... są ... zaraz po sklejeniu

i nawet jakieś fotki obudowy po zrobieniu ścięć ale bez głośników :/

ścięcia mam tylko po bokach żadnych innych

Czyli ~14,5l netto nie za malo ??
Zaczynaja ciekawie wygladac :). Zastanawiam sie tylko czy nie trzeba jakos zaokraglic wlotu br? i Jak go wykonczyc zeby nie bylo widac surowej wiorowy ?

Strojenie tunelu najlepiej sprawdzić w Winisd. Jeśli masz objętość i częstotliwość strojenia obudowy to zakładasz w programie obudowę o takiej właśnie objętości, otwór zmieniasz na prostokątny o takim przekroju jaki Cię interesuje (bo standardowo jest okrągły) i dobierasz jego długość do danego wcześniej strojenia. Rozwiązanie to daje ten komfort, że możesz sobie wybrać dowolne wymiary przekrój tunelu i nie musisz tak kombinować, żeby miał on taką sama powierzchnię przekroju jak ten okrągły. Można go fajnie wizualnie dopasować do zewnętrznego wyglądu obudowy. Tylko musisz uważać bo jak zrobisz za duży tunel to wyjdą Ci kosmiczne długości. No i wlot i wylot dobrze jest zaokrąglić żeby wyeliminować ewentualne ryzyko świstów powietrza.

~14l po odjęiu br od tego odjąć głośniki i zwrotke, ogólnie nie jest źle :) w 9m^2 basu było aż nadto a co do zaokrąglania,to mam tylko delikatnie od środka zaokrąglony zewnątrz nie, br nie świszczał, za to jakieś minimalne nieszczelności w obudowie strasznie świzczały :razz: :)

bym zapomniał dodać ... obudowe mam mocno wytłumioną ...całą obudowa wytłumiona matami bitumicznymi, wszystko poza przednią i dolną ścianką gąbką 2cm + gdzieś połowa objętości wytłumiona włóknina. poliestrową

Warg,
a jak zrobiłeś taki zaokrąglony bas-reflex?
w środku po całej długości też jest zaokrąglony czy już normalny?

w środku jest wklejony tylko kawałek płyty o odpowiedniej wysokości żeby pasował przekrój , potem front przykręciłem o obudowy, wywierciłem otwór w miejscy gdzie jest BR i przejechałem frezem z łożyskiem używając tunel jako "Szablon" :) w środku nie zaokrąglałem ale nie widze problemu z delikatnym zaokrągleniem krawędzi ale to nie powinien być problem, br nie świszczał, bardziej świszczały delikatne nieszczelności w klejeniu obudowy czy dookoła tweetera :razz:

edit ...

otu jest widać jak zrobiłem najpierw tunel w obudowie a odnośnie frontu chyba już dojdziesz jak to zrobić :mrgreen
:

Kolejny krok w budowie stereo. Zakupilem dzisiaj piecyk mianowicie Yamahe rx-797

[ Dodano: 2009-10-09, 20:31 ]
Nastapila mala zmiana planow odnosnie lakieru. Zdecydowalem sie na polmat podpowie ktos czy domalux classic jest ok ?? oraz drugie pytanie czy puszka 1l starczy na pomalowanie owych monitorkow ok 3 warstwy /kazda ?

[ Dodano: 2009-10-13, 09:51 ]
Doszly juz zwrotnice od Pawla S , terminale , material i klipsy na maskownice.

[ Dodano: 2009-10-17, 14:46 ]
plyty dociete , pierwsza kolumna juz prawie sklejona :)

Powrót