• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

monacor SPH-165

Reakcji
0
Witam jestem nowy na tym forum.Mam głośniki monacor SPH-165 (nie KEP) i chciałbym zbudować na nich monitorki.Mam pytanie jaki zastosować wysokotonowy.Nie mam za wiele kasy chce przeznaczyć około 60-70zł za obydwa wysokotonowe.Z programu winISD wyszło mi że obudowa b-r ma mieć 4.2l. to nie za mało?

Załączniki

• beztytuu_165.jpg
    beztytuu_165.jpg
    49.4 KB · Wyświetleń: 0
niewiem czy byla jakas zwrotnica z tym glosnikiem :???: trzeba by kombinowac
joint32 napisał:
.Nie mam za wiele kasy chce przeznaczyć około 60-70zł za obydwa wysokotonowe
jak jeszcze razem z wysylka to ledwo starcza na GDWK PJ STXa :???:

masz całkiem niezłe głośniki i teraz chcesz to spiepszyc dodajac jakies gowniane kopółki za 70 zl ? dozbieraj na cos bardziej kokretnego

Aco lepszego polecacie?Mogę zrobić monitorki na szajsie.Przecież wysokie zawsze mogę zmienić a na razie kiepsko z kasą a chcę koniecznie je zrobić.

Ale jak chcesz zmienić wysokie bez zmiany zwrotnicy? Zresztą nie widzę, byś na razie cokolwiek pisał o zwrotnicy, uwzględniasz ją w swoim kosztorysie?

Pozdrawiam
Szuler

Jak na razie to chcę kupić wysokie,apotem pomyślę o odpowiedniej zwrotnicy,jak dam rade :???: , bo na razie to nie moge sobie poradzić z winisd wstawiam b-r 10cm to obudowa i tak wychodzi 4,2l.Coś nie kumam tego programa.

Sprawdź czy wprowadziłeś poprawnie parametry i zwróć uwagę na jednostki!

joint32 napisał:
Jak na razie to chcę kupić wysokie,apotem pomyślę o odpowiedniej zwrotnicy,jak dam rade :???: , bo na razie to nie moge sobie poradzić z winisd wstawiam b-r 10cm to obudowa i tak wychodzi 4,2l.Coś nie kumam tego programa.
poszukaj najpierw zwrotnicy do zestawu z tym głośnikiem :razz: jak był łączony z jakąś kopułką to taką właśnie kupuj :wink:
nie szukaj wysokotonówki nie mając zwrotki, bo utopisz tylko hajs :razz:

no właśnie jest problem i nie wiem co mam z tym zrobić.

[ Dodano: 2008-11-17, 21:33 ]
Chyba jednak dozbieram na wysokotonowy.a ile musial bym wydac na jakis lepszy i jaki kupic?

przeciez nawet w danych glosnika jest podane ze obudowa b-r powyzej 10 litrow...
ze zwrotnica jest problem - trzeba mierzyc :???:

dobre wysokotonowki to min 80zl/szt za nowki. moze trafi sie okazja na uzywki

a czy te stx-y które podał majkipesa aż tak złe?podkreślam że nie jestem jakimś wyszukanym melomanem chce cos za rozsądną cenę ale nie takie całkiem tandetne badziewia.

da sie tego sluchac i wcale az takie zle niesa. ale conajmniej nie stosowne do tej klasy woofera co masz :???:

wow!tak sobie myślę że jak dla mnie to szkoda tyle kasy wydawać, bo nie jestem obcykany w temacie i pewnie i tak obudowy źle policzę a zwrotnice też nie będą fachowo policzone,a nikt za mnie tego nie zrobi,więc kupię chyba STX,albo TONSIL

Powrót