• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Monacor + Vifa czyli propozycja zestawu.

Reakcji
0
Witam!

Jestem w trakcie zbierania funduszy na własną konstrukcję stereo. Mam zamiar zrobić zestaw:

2x Monacor SPH-165KEP (podobno miękki bas)
1x Vifa D27TG-35-06 (podobno delikatna)
zwrotnica.. hmm... może takero by wykonał za piwko :grin:
[dotyczy jednej kolumny oczywiście]

Budy zamierzam zrobić takie:

Przekrój:

Jeśli kogoś interesuje, jaką metodą zamierzam uzyskać 'lezkę', mogę opisać etapy, jednak celem postu jest poznanie opini od strony technicznej/akustycznej.
Kolumny będą grać w niewielkim, bo trochę ponad 10m^2 pokoju. Raczej spokojne brzmienia typu Jazz, Klasyka, light-Roch, czasami metal i oczywiście DiscoPolo :mrgreen:

Symulacja z WinISD przy strojeniu 40 Hz (buda ma ok 35l.) - group delay na poziomie 13-14 ms:

Pawel S. napisał:
jaka lezke?? ja tam widze trojkat
Chodziło mi o metodę zaokrąglenia boków ów trójkąta, bo chyba widać, że nie jest regularny.
Czy ta zwrota pod x19 jest też pod Monacor-a? Jakaś opinia na temat doboru głośników?

ta krzywizna jest taka mala ze niewiem co tam szczegolnego wymysliles... ciekawiej bedzie jak zakrzywisz rowniez przednia scianke - tak na wzor rotora z silnika wankla :twisted:

widze ze szukac ci sie niechialo... http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=7834
odezwij sie do autora w sprawie projektu zwrotnicy

co do zwroty to wartpo zapytac:
- Irka
- Yoshiego
- SW (ostatnio cos nir zaglada...)
- Questera

to takie pewniaki;)

Dzięki za linki - fakt nie szukałem zwrotnic jeszcze. W takim razie nie zostało nic innego, jak dozbierac troche szelestów i zrobić:)
Btw, przednia ścianka będzie prosta ze wzglęgów technicznych (łatwiej zamontować głośnik), natomiast jej boczne kanty będą zaokraglone.

Pawel S. napisał:
Tak, przednia ścianka będzie bardzo podobna. Reszta to już znany wszystki kształt rotora od silnika wankla :wink: Z jedną różnicą - podstawa "trójkąta" będzie krótsza od jego "ramion".

A liczyłeś objętość tego ? Bo może sie okazać ze kolumna wyjdzie bezsensownie duża tylko po to zeby mieć trójkątny tył , który prawie nic nie daje.

Yoshi_80 napisał:
A liczyłeś objętość tego ? Bo może sie okazać ze kolumna wyjdzie bezsensownie duża tylko po to zeby mieć trójkątny tył , który prawie nic nie daje.
Autocad za mnie policzył objętość (do 10 miejsc po przecinku), a kolumna nie będzie bezsensownie duża. Wysokość ustaliłem taką, jaką chcę, a żeby usyskać żądaną objętość, manipulowałem głębokością (długością ramion trójkąta).

Powrót