• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Monitor LCD-LED

Wiem co to jest HD Ready :P

Po długich poszukiwaniach nie znalazłem nic ciekawego w tej cenie, dlatego teraz skupiam się na monitorze bez HD :) Sam LCD-LED do 500zł. Jeśli ktoś znajdzie coś ciekawego proszę o link.

dlaczego wszyscy lecą tak na nowe technologie, chociaż ich pierwsze wersje szybko znikną i pojawią się 2gie i 3cie generacje?.

moim zdaniem warto poszukać jakieś starszej iiyamki, lgka, samsunga zamiast tego acera, ale to tylko moje zdanie

kaczortrex napisał:
dlaczego wszyscy lecą tak na nowe technologie, chociaż ich pierwsze wersje szybko znikną i pojawią się 2gie i 3cie generacje?.

Bo technologia wlasnie idzie do przodu i są stosowane coraz to nowsze rozwiazania technologiczne,hd-ready rożni sie głownie wyzsza rozdzielczosca od pozostalych,najwyzsza rozdzielczosc obecnie posiadaja monitory/Tv full hd.Wymienione firmy przez Ciebie moze byly dobrymi firmami monitorow ale poprzedniej generacji,obecnie w monitorach liczy sie dobra matryca(rozdzielczosc,czas reakcji,kontrast)

To, że 19 cali to mi nie przeszkadza :) Nie znam się, może i szajs. Polecicie coś dobrego w tej cenie ?

Polecam technologie LED, bo dzięki temu mamy równomierne podświetlenie matrycy i lepszy kontrast. Dodatkowo zawsze to trochę mniejsze zużycie energii (chociaż różnica czasem jest bardzo mała).

Do autora topicu, proponuje dołożyć troszkę kaski i kupić coś z benku, ale na 22". O wiele większa wygoda pracy.

Polecam coś z Benqu/LG/Samsung. IIayma się trochę pogorszyła jakościowo (często występują martwe pixele i nierównomierne podświetlenie matrycy)

nonameplum napisał:
Polecam technologie LED, bo dzięki temu mamy równomierne podświetlenie matrycy i lepszy kontrast. Dodatkowo zawsze to trochę mniejsze zużycie energii (chociaż różnica czasem jest bardzo mała).

Do autora topicu, proponuje dołożyć troszkę kaski i kupić coś z benku, ale na 22". O wiele większa wygoda pracy.

Polecam coś z Benqu/LG/Samsung. IIayma się trochę pogorszyła jakościowo (często występują martwe pixele i nierównomierne podświetlenie matrycy)

jakoś te superlatywy odnośnie technologi LED_LCD ciężko mogą pasować do tanich Acerków

@kaman777 wiem, że warto inwestować w nowe technologie, ale też warto pomyśleć czy taki LED Acer będzie lepszy od normalnej iiyamki; zazwyczaj ludzie wierzą nalepką na obudowach, i spodziewają się cudów za małe pieniądze; rzeczywistość weryfikuje te opinie bardzo szybko

kaczortrex napisał:
jakoś te superlatywy odnośnie technologi LED_LCD ciężko mogą pasować do tanich Acerków

No to właśnie po co wierzyć nalepką ? Jeśli ten acer ma dobrą jakość obrazu (nie wiem, bo nie widziałem) to jest dobry i tyle w temacie. Widziałeś ten monitor na oczy ?

IIyama niczym szczególnym w ostatnim czasie nie zachwyca. Częste bad pixele i nierównomierne podświetlenie bije po oczach. Nie mówię o wcześniejszych monitorach, na których firma wyrobiła sobie "markę", ale o ostatnim roku - nic specjalnego.

PS. Kolega wymieniał IIyame 6 razy ! i to nie byle jaką, bo monitor wyższych lotów za 4 tys zł. trwało pół roku, po 2 wymianie IIyama zadeklarowała się, że sama bez pośrednictwa sklepu poszuka nie wadliwego monitora i nadal przysyłali szrot. Albo nierówne podświetlenie, albo bad pixel. Finał był taki, że kolega zażyczył sobie zwrot gotówki i kupił Samsunga. Może miał wyjątkowego pecha, ale skoro już firma sama się zadeklaruje, że przed wysłaniem sprawdzi monitor a wychodzi bubel, to ja dziękuje- "postoje" :).

nonameplum napisał:
kaczortrex napisał:

No to właśnie po co wierzyć nalepką ? Jeśli ten acer ma dobrą jakość obrazu (nie wiem, bo nie widziałem) to jest dobry i tyle w temacie. Widziałeś ten monitor na oczy ?

IIyama niczym szczególnym w ostatnim czasie nie zachwyca. Częste bad pixele i nierównomierne podświetlenie bije po oczach. Nie mówię o wcześniejszych monitorach, na których firma wyrobiła sobie "markę", ale o ostatnim roku - nic specjalnego.

PS. Kolega wymieniał IIyame 6 razy ! i to nie byle jaką, bo monitor wyższych lotów za 4 tys zł. trwało pół roku, po 2 wymianie IIyama zadeklarowała się, że sama bez pośrednictwa sklepu poszuka nie wadliwego monitora i nadal przysyłali szrot. Albo nierówne podświetlenie, albo bad pixel. Finał był taki, że kolega zażyczył sobie zwrot gotówki i kupił Samsunga. Może miał wyjątkowego pecha, ale skoro już firma sama się zadeklaruje, że przed wysłaniem sprawdzi monitor a wychodzi bubel, to ja dziękuje- "postoje" :).

chodzi mi bardziej o uzmysłowienie problemu niż konkretną markę - warto poczytać o przyszłym monitorze opinie i recenzje na forach, a najlepiej samemu sprawdzić w sklepie; chociaż sprawdzenie w sklepie za wiele informacji nie niesie, jest typowo subiektywne, czasem nawet bad/subpixeli sie nie dojrzy testując monitor w sklepie

Patricious ja bym Ci radził przejść się do sklepu i pooglądać trochę monitorów, może akurat będą coś mieli. Pooglądasz na własne oczy i będziesz miał jakieś rozeznanie.
Po samych parametrach nikt Ci nie powie czy to dobry monitor czy nie, bo nie wiele w tej chwili cyferkami się od siebie monitory różnią, natomiast w rzeczywistości bywa zupełnie inaczej.

Chyba, że ktoś w ostatnim czasie robił rozeznanie w monitorach w podobnej kwocie to niech się wypowie.

Patricious napisał:
Widzę, że z mojego pytania zrodziła się dyskusja na inny temat. Więc znalazłem takie coś: http://www.allegro.pl/item847842689_led_kontrast_10000000_1_asus_vh198d_sklep_fvat_wwa.html

Czy jest to warte tych 520zł ?

poszukaj w polecanych monitorach na pclab.pl i purepc.pl
tam dużo ludzi wrzuca recki, co jest chyba jedyną metodą na dobry zakup w internecie; nie patrz na to co mówi producent, tylko na recki i opinie userów z doświadczeniem

niestety rynek hardware zmienia się tak szybko, że to co było super jeszcze kilka miesięcy temu, dzisiaj jest przeżytkiem

pozdrawiam

Warto abyś przed zakupem monitorka konkretnej firmy zapoznał się wpierw z ich warunkami gwarancji i najlepiej odpalił kupiony monitor juz w sklepie.

Konbinują aby tylko nie wymieniać.

Różnie to bywa, dla mnie monitor chociaż z jednym badpixelem to juz lipa

Patricious, a widziales na oczy wogole jaki kolwiek z w/w monitorow?
widziales jakis monitor LED?
ja mam LEDy w lapku - znakomite kolory, superjasny itp itd...
ale w porownaniu do LCD to katy patrzenia na niego sa duuuzo mniejsze :???:
tak wiec proponuje przejsc sie do jakiegos sklepu i zobaczyc towar zanim go kupisz :P

Akurat moge sie zgodzic z faktem ze kat widzenia na LED jest mniejszy niz na tradycyjnych LCD, ale za to jasnosc i przede wszystkim lepsze odwzorowanie kolorow, sam moge to stwierdzic bo rowniez mam lapka z LED wyswietlaczem, i stawiajac obok starego lapka jest naprawde roznica.

W cenie 500zl, przy wyborze rzedu 10 modeli, podejzewam ze drastycznych roznic nie bedzie, parametry za pewne podobne, tylko roznica moze byc w GWARANCJI PRODUCENTA, na jakich warunkach.

Idz do jakiegos MEDIA MARKTU albo innego sklepu, poogladaj sobie, co prawda monitory sa tam po-podlaczane na rozgaleznikach wiec obraz moze nie byc rewelacyjny na kazdym monitorze, do tego rozne ustawienia monitorow, ale zarys bedziesz jakis mial :)

No i przede wszystkim www.google.pl I poszukaj sobie rankingow, testow.

raffal81 napisał:
Akurat moge sie zgodzic z faktem ze kat widzenia na LED jest mniejszy niz na tradycyjnych LCD
To nie wina odswietlneia tylko samej matrycy - koncowki produkcyjnych popłuczyn z tych wykorzystywanych LCD. Gdzies to tzreba upchnac i sprzedac poki nie wejdzie LED rowniez w matrycach.

Powrót