• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Monitorki STX 14 SCX i pj

Reakcji
0
Witam, to chyba dobry dział, jestem na etapie kończenia projektu w/w mam pare pytań i próśb o pomoc.
1. Ku mojemu zdziwieniu w sklepie stx nie ma już pj'tek, zmienili nazwę modelu czy jest jakiś zamiennik ?
2. Proszę o pomoc w wykonaniu zwrotnic, przedstawię wszystko w formie obrazkowej dzięki czemu będzie Wam o ile zechcecie łatwiej mi pomóc :)
3. Projekt jest bardzo nisko budżetowy więc chcę wydać jak najmniej, kwestia przewodów, czy nie będzie większych problemów jeśli do zwrotnic użyję przewodów ze starego zasilacza PC ?

1. Ku mojemu zdziwieniu w sklepie stx nie ma już pj'tek, zmienili nazwę modelu czy jest jakiś zamiennik ?
jest to nowy model
rowniez SCXy mimo ze nazywaja sie tak samo to sa to nowe glosniki

mierzylem je i mozna zastosowac irka zwrotnice, ale ja bym poczekal na nowa bo glosniki sa tego warte ;)

3. Projekt jest bardzo nisko budżetowy więc chcę wydać jak najmniej, kwestia przewodów, czy nie będzie większych problemów jeśli do zwrotnic użyję przewodów ze starego zasilacza PC ?
gotowe kolumny beda kosztowaly ok 200-350zl. czy jestes pewien ze chcesz zaoszczedzic 5-10zl na kablach?

Kiedyś rozebrałem kilka zasilaczy komputerowych i tam były kable aluminiowe. Tak więc, zdecydowanie odradzam takie rozwiązanie. Poza tym tak, jak mówi Paweł, o te parę złotych już nie chodzi...

Pawel S - Paczki będę miał zrobione za darmo, elementy zwrotnicy jak i 14 scx już mam, brak mi tylko wysokotonówki i terminala na tył no i przewodów. Ale skoro takie przewody tanie to jednak kupię normalne. Mam takie płytki ze starych zwrotnic unitry, mam zamiar je wykorzystać, później postaram się zamieścić zdjęcia i ocenicie czy warto czy wyrzucić je do śmietnika :) Nie chce ładować nie wiadomo ile kasy w coś co ma stać i grać lepiej od taniego zestawu 2.1 który kupiłem x lat temu a służy do tej pory. Widziałem, że są jakieś tanie wysokotonówki na stronie STX, żadna nie nada się jako zamiennik ? Jednak wydatek 250+zł na 2 wysokotonówki nie widzi mi się :)

Ok, złoże to w pająku a później najwyżej umieszcze na płytce, ale dziwna sprawa, mam schemat zwrotki a moje elementy nie mają takich wartości jak na schemacie, przyszło zamówienie i nie sprawdzałem :/ Nadadzą sie ? :
Cewki
Jantzen audio
0,89 i 0.28
kondenstary cros cap 2,2uF 400V MPK, 10 uF 100V
rezystory 4R3 5W

---------- Post dodany o 22:42 ---------- Poprzedni post o 22:40 ----------

Oczywiście wszystkiego po 2 sztuki

Ostatnia edycja:
A w takim razie jakie są poprawne ? Dziwna sprawa Pawle S. nawet na GG z tego co pamiętam jak pisaliśmy to podałeś mi takie cewki jak mam

niemozliwe - nikt nie stosuje tak nietypowych wartosci
w linku ktory podales jest zamieszczony schemat

Noż kurde, zrobiłem tak jak napisałeś w temacie do którego wkleiłem link, nawet pozwole sobie Ciebie zacytować :
"ile razy mam to pisac?!
to nie jest zalecana obudowa (te 15 litrow) tylko obudowa w jakiej irek robil pomiary!
i zwrotnica dziala znacznie wyzej, wiec typ obudowy nie ma nic wspolnego!

a co do czesci:

*1328 CEWKA Cewka 0.40 mH 0.890 Ohm dr-0.50 h- 8 FI-27
*5268 CEWKA Cewka 1.20 mH 0.280 Ohm dr-0.80 dl-38mm FI-24mm rdzen-14/30+dyski-24/5
400/ 2.20
ELE-100V/ 10.00
MET-TY 5/ 4.30
RURA BASS900023 fi-50x145mm.Czarny polipropylen.
terminal - wybierz cos

wklejasz to w mail do polinka i czekasz na wycene
oczywiscie po 2szt "

A teraz mówisz, że mam złe wartości ? :(

Jeśli wysłałeś tak jak powiedział Paweł to dobrze.
Masz cewki 0.40 mH i 1.20 mH Ty podałeś nam rezystancje tych cewek ;)

Pomyliłeś rezystancje cewki z indukcyjnością, indukcyjnośc jest najważniejszym parametrem cewki.
Jeśli jednak zamówiłeś cewki z takimi indeksami to masz poprawne elementy.

Co pisze na naklejce cewki głosnika wysoktonowego? psize tam 0,40mH? jeśli tak to dobrze.

Powrót