• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Monitorki z SC10N - dobór nikotonowego

Ok. A jeśli nie ten Visaton. Są może jakieś projekty monitorów z mocnym basem? Pojemność do ok 23L. Jak wyżej średnica na drugim planie, czyste brzmienie z dobrym uderzeniem. Tylko jedna sprawa. Musi być to na czymś co można kupić w DE. Czyli odpada STX, Tonsil, Usher, no i Tesla (chociaż one chyba już są nieprodukowane).
Tylko nie dawajcie argumentów, że to nie jest poprawne granie itp, bo to jest dla kumpla, nie dla mnie.

23 litry na 6" głośnik to już raczej ciężko będzie traktować jako monitor. Dla tej wielkości głośników słowem monitor określa się zestawy odsłuchowe w polu bliskim. Jeśli ma to być podłogówka to ten Visaton 4 omowy można wstawić w takie 28 litrów, ale cudów ni ebędzie

Natomiast tekst "monitory z mocnym" basem w przypadku stosowania głosnika 6" to oksymoron. Żeby zestawy takie miały mocny bas i były monitorami to owszem w studiach takie bywają... niekiedy wmurowane w ściany... i nie na 6" pierdziawkach.

Największy głośnik jaki można sensownie użyć w monitorach bliskiego pola nie przekroczy 8" średnicy. i nie będzie miał basu poniżej 40 hz. Taki który mi przychodzi do głowy to np. Usher 8133 - w skrzynce 24 litry przeniesie liniowo do 50hz.

---------- Post dodany o 17:37 ---------- Poprzedni post o 17:32 ----------

ps. Monacor ma taki głośnik o symbolu SPH-6M. Wg WinISD może on działać w obudowie 9-12 litrów. Wg opisu Monacora pozwala wyprodukować niski bas do około 40hz (cokolwiek to znaczy). Kosztuje mniej nic 200 złotych. Co prawda ja jakoś tych zdolności jego nie widzę, już raczej SPH-5M w obudowie 12 litrowej strojonej na 45Hz.
Jeśli masz wystarczające umiejętności i dużo samozaparcia, możesz spróbować na nim.

Powrót