No no, szczególnie te 30 letnie którym membrana ledwo zipie ze starości?
A widzisz, ja mam glosniki, ktore maja 50 lat i ich stan jest wzorowy

Wlasnie dlatego, ze maja odpowienia konstrukcje. Oczywscie zgadzam sie, ze jest wiele starych klamotow, ktore maja nietrwale zawieszenia z pianki i nie ma takiej mozliwosci zeby sie to kiedys nie rozsypalo. Dlatego ja takich glosnikow nie kupuje, no ok zrobilem jeden wyjatek kupujac trojdrozna Scan Speaki z basami na piance, ale jakos nie moge przejsc obok nich obojetnie

Profesjonalna regeneracja jednej sztuki to koszt okolo 100zl. Da sie przezyc, a glosnik bedzie mial oryginalne parametry.
Trzeba szukac glosnikow z zawieszeniem gumowym lub materialowym. Te papierowe sa jeeszzcze lepsze, ale to w monitorkach sie nie sprawdza. Mozna kupic gotowe kolumienki lub szukac samych glosnikow, ktorych jest bardzo duzo. Naprawde jest w czym wybierac tylko jakies w miare rozeznanie musisz miec.
Niestety hiendu za kilka stowek w monitorach nie da sie zrobic. Da sie tylko w formie duzych kolumn podlogowych, odgrod. Tutaj wybor przetwornikow odpowiednich jest ogromny i cierpliwie szukajac mozna skompletowac absolutnie wyborny dzwiek za smieszne pieniadze. Jak to ma wygladac? To juz zapraszam na strone Lampizatora po detale. Jednak temat jest o monitorkach wiec to akurat nam sie niebardzo przyda.
Czego ja bym szukal? Najchetniej malych kolumienek trojdroznych, to jest z kopulka sredniotonowa i basem 18-20cm. Wymiary takich skrzynek sa jeszcze akceptowalne. Tutaj Heco, Canton, Philips, Grundig, czy Telefunken moze cos zaoferowac.
Gdybym mial cos budowac ze staroci to midbasy Isophon "na gumie", rowniez Grundig i niektore Philipsy. Do tego kopulka rowniez Grundig, Heco, Isophon. Philipsy tez niezle ale ich brzmienie jest bardzo wyrazne, jasne, detaliczne. Czasami moze to komus przeszkadzac.
Nie wiem czy w Twoim miejscie sa jakies gieldy czy targi staroci, jesli sa to warto sie wybrac, mozna kupic niezle graty. Dla mnie to kopalnia niejednokrotnie znakomitych glosnikow, ktorych juz mi sie uzbieralo pol szafy