• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Monitory do odsłuchu kupić czy robić?

• Autor wątku Autor wątku GTK
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

GTK

Reakcji
0
Witam wszystkich serdecznie,

Mój dylemat dotyczy monitorów odsłuchowych, które by się przydały obecnie słucham muzyki w takiej konfiguracji:

Kolumny tonsil ZG 40C 1983r.
Wzmacniacz Marantz PM-55
Komputer karta dźwiękowa SB Live! i/lub gramofon technics 1210 puszczone przez mikser numark DM 1050

niestety jak siedzę przy komputerze to kolumny mam z boku i dziwnie się słucha, a gdy przygotowuje jakiś materiał, miksy nie miksy zmuszony jestem do używania słuchawek...pomyślałem, że może jakieś monitory na biurko by się sprawdziły...

powierzchnia pomieszczenia nie jest duża wynosi około 12 m^2 (wymiar pokoju 5mx3m ale nie jest to regularny prostopadłościan, mieszkam na poddaszu), pomieszczenie jest mocno wytłumione są dwie warstwy wykładziny, firanki, nie ma pogłosu jak u sąsiada niżej

Bardzo lubię brzmienie moich kolumn naprawdę jestem zadowolony zwłaszcza jak kupiłem tego Marantza, winyle brzmią super, porównywałem to z innymi kolumnami jak Altus Mildton i inne tego typu żadne nie zadowalają mnie nawet trochę, z nowszymi konstrukcjami nie mam w o ogóle do czynienia dlatego założyłem ten temat. Jeżeli ktoś miał do czynienia z kolumnami jakie posiadam i wie co mogłoby mnie zadowolić proszę o zasugerowanie rozwiązań,

Muzyka jaką słucham to elektronika, ostatnio dużo brzmień syntezatorów przede
wszystkim moog :) Klaus Schulze, także minimal techno i temu podobne sprawy

pozdrawiam

no dobrze dobrze, ale jaka kasa dysponujesz?

Ps. Pozdrawiam kolege z okolic. Jawor sie klania.

Witam, szczerze to nie wiem ile chcę przeznaczyć, ile trzeba zaangażować pieniędzy żeby to miało sens, szukałem na allegro używanych nie wiem czy to dobry pomysł...chodziła mi też budowa oparta o głośniki stx bo są tanie.. nie wiem wypowiedzcie się, jeżeli musze angażować w to ponad 500zł to sobie to jednak będe musiał podarować i zrobić jakieś przemeblowanie pozdrawiam

ja bym za te 500zl staral sie zrobic konstrukcje na tonsil gdn 15/40/5 + vifa dx25/xt25.
te twoje zg40 na poczatku faktycznie moga fajnie grac, ale maja wielka wade - sa bardzo upierdliwe w odpowiednim ich ustawieniu w pomieszczeniu.

Caleb napisał:
ja bym za te 500zl staral sie zrobic konstrukcje na tonsil gdn 15/40/5 + vifa dx25/xt25.
te twoje zg40 na poczatku faktycznie moga fajnie grac, ale maja wielka wade - sa bardzo upierdliwe w odpowiednim ich ustawieniu w pomieszczeniu.

tak to prawda, a zwłaszcza, że moje pomieszczenie nie za bardzo daje mi możliwość eksperymentowania przydałyby się monitory, a wracając do tematu oprócz wyżej wymienionych alternatyw istnieją tańsze rozwiązania, GDN 15/40/5 i vifa nie należą do najtańszych przetworników, czy to oznacza, że budowa czegoś tańszego mija się z celem? A może moje oczekiwania są zbyt wysokie?

imho budowa czegos tanszego to strata czasu i pieniedzy. to takie absolutne minimum, z ktorego mozna czerpac juz przyjemnosc ze sluchania, niewstydzace sie firmowych konstrukcji.

Dzięki właśnie takiej informacji oczekiwałem

[ Dodano: 2009-08-10, 16:26 ]
Jeszcze ostatnio chodzi mi po głowie sprawdzona konstrukcja STX GDN-14-100-8-SCX + PJ, czy to jest zdecydowanie gorsze od polecanych wyżej rozwiązań, które są już droższe, jakie ma wady? Dużo czytałem pozytywnych opinii dlatego mnie intrygują

Powrót