Mam zamiar zbudować jakies mocniejsze 3way do mojego pokoju/biura. Do tej pory robiłem tylko kolumny z gotowych projektów ale od jakiegoś roku chodzą mi po głowie własne duże monitory z 10-12" niskotonowym (tak jak naszego forumowego woźnego)/ szerokie ale nie za głębokie typu studyjne ATC, Genelec, Quested czy bardziej w stylu vintage JBL, Harberth itp. Głośników się trochę nazbierało a przy okazji znalazłem zależane części ze starych Dali 7a - kopułkowy średni+ tweeter (które znów gdzieś zawieruszyłem podczas sprzątania), więc brakuje mi tylko wybrać na dół cos mocniejszego. Chciałem popróbować symulację zwrotnicy za pomocą VituixCad ale znalezienie plików FRD/ZMA jest pewnie niemożliwe (chyba, że edycja i stworzenie samemu tak jak znalazłem tu https://imgur.com/a/p52E3r3). Od czego więc powinienem zacząć projektowanie zwrotki? Mam tez gdzieś Jiga ale szczerze nigdy nie znalazłem na niego czasu. Czy lepszym rozwiązaniem byłoby wybrac głośniki złożyc skrzynki i pojechać do kogoś na pomiary? ( :razz: Choć wtedy raczej się nic nie nauczę)
Ostatnia edycja: