• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Monitory n_omyzs'a

Ja mysle ze dlatego taki uklad bo zapotrzebowane na objetosc skrzyni stx ma duze i potem by byly albo zwalone proporcje obudowy albo jakas taka pustka na przednim panelu :).. a tak jest chyba w sam raz - no i brak podbic od sciany itd.

no dlatego wlasnie ze 12litrow potrzeba dalem taki uklad, w nextonach chyb jest mniejszy duzo..

Witam!
Zrobiłem b. podobną konstrukcję.
http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=12415
Tylko rura bass-refleks jest z tyłu. Odniosłem tez podobne wrażenie że niski bas „opada” ciut za szybko. Czy ktoś z was użył w takiej kolumnie trochę krótszej rury i zestroił bass-refleks trochę wyżej, może warto? Sam z chęcią poeksperymentuję...tylko nie wiem jak wyjmę stary bass-refleks.... :sad: siedzi strasznie ciasno... :evil:

Nexton zrobił kolumny z 19 mm MDF o wymiarach 340x180x300 mm

cypek2 napisał:
Nexton zrobił kolumny z 19 mm MDF o wymiarach 340x180x300 mm

Czyli 10,5L - wg wumulacji podbija to nieco bas 70-100Hz ale z kolei zwieksza stromosc ponizej 70Hz. Ten glosnik tak juz ma. Duzo niekiego basu nie uswiadczymy ale mi to osobiscie nie przeszkadza ;).. w muzie jest ok a do kina juz projektuje sub.

nonameplum napisał:
wykręć głośnik, albo terminal i od środka wypychaj rurkę
tylko co bedzie jak zacznie fornir odrywac? takie cos mni juz spotkalo wiec tunel szybko powedrowal na poprzednie miejsce...

tylko co bedzie jak zacznie fornir odrywac? takie cos mni juz spotkalo wiec tunel szybko powedrowal na poprzednie miejsce...

Ja przy wyciąganiu br u siebie też musiałem delikatnie wyciągać, żeby lakier nie odpryskiwał.
Wsadzałem rękę do środka br i delikatnie rozruszałem góra, dół, lewo prawo i tak powolutku aż wyszedł.

Tylko, że tu jest mniejszej średnicy br więc ręki nie włoży, ale wykręcił bym głośnik i w ten sam sposób od środka próbował bym delikatnie rozruszać aż wyjdzie. Innego wyjścia nie ma. Przecież bez wyciągania raczej nie dotnie br.

Powrót