Głosnik arn188-03-8 włożylem do obudowy zamkniętej o pojemności tylko 14,5 litra. Wcześniej miałem podłogówki na tym głośniku o pojemności około 35 litrów, ale nie miałem zbyt dużo miejsca w pokoju na takie skrzynki i dlatego je sprzedałem. I dlatego zrobiłem monitory. Obudowę wykonałem z płyty wiórowej o grubości 18mm, oddzielna komora dla wysokotonowca, żeby obudowa była odpowiednio szczelna. W tej obudowie qtc wynosi aż 1. Według symulacji bas schodzi do 50Hz przy -6dB. Na generatorze słychać jeszce 40 Hz. Obudowę dość mocno wytłumiłem, gąbką i watą. Przy dokładaniu coraz więcej wytłumienia głośniki grały coraz lepiej, znikało podbicie przy około 100-120Hz Hz, bas mniej dudniał. Kopułka jaką zastosowałem to Gdwk 9-80 8 ohm, powód prosty była tania. Zrotnica 12 db, kopułka podłączona przez zwrotnice o podziale 4,5 kHz, znalezioną w jakimś starym artykule o zwrotnicach do tego właśnie głosnika. Niskotonowy-zwrotnica wyliczona według wzorów dla podziału około 3,5 kHz, dlaczego nie 4,5 kHz? Dlatego, że Arn188 ma rezonans od 3,5 kHz, największy przy ponad 5kHz. Dlatego ta zwrotnica powinna nieco likwidować ten rezonans. Schemat zwrotnicy przedstawiam poniżej. Kolumnę wykończyłem niestety tylko obkleiną, dlatego że nie mam dostępu do forniru ale dośc nieźle wyglądają nawet z tą obkleiną. Zanim obkleiłem je dobrze je wyszpachlowałem. Jak by ktoś maił podobną konstrukcję i zmierzoną dokładniej zwrotnice to proszę o kontakt spx7@wp.pl lub pisać na forum.