• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Monitory na stx problem

Reakcji
0
Witam po przglądnięciu forum zdecydowałem się na zbudowanie monitorów na bazie, GDWK-10-200-8-AKX i STX GDN-18-130-8-AKX, ale nie wiem jaki litraż zastosować, i jaką średnice i długość b-r ? Pomożecie :) Słucham nu jazz, electro, rock, DnB.

Obudowę zrob 20 l netto br kup fi68/160 razem z częściami do zwrotnicy w polinku nie wiem jak gra ta kopułka ale doplac 3 zl do wersji 10-250 akx i będziesz zadowolony pozdrawiam.

Zalezy ile kto ma miejsca w domu ale 20litrow to juz faktycznie duzo jak na monitory. Wieksza pojemnosc raczej glosnikom nie szkodzi tylko jest mniej ustawna.

to może zaproponowałbyś jakieś wymiary podłogówki , zwrotnice użyję twojego projektu, na podłogówki stosować taki sam litraż i wymiary bas reflexu ??? :)

Hubertoos0222 napisał:
Jak na podłogówki to możesz dać nawet 23 l netto br ten sam
co ty masz z tymi 23 netto ? :???:
przeciez mozna manipulowac w sporym zakresie poemnoscia a pisanie netto jest dla mnie nie na miejscu :P

Nie trzymam sie kurczowo 23l nie pisalem że tylko w 23 l będzie gralo dobrze zapytal to odpowiedzialem zresztą zrobi jak bedzie Jemu odpowiadalo w przypadku akx netto i brutto ma znaczenie bo sam magnes zajmuje ok 2 l

Hubertoos0222 napisał:
netto i brutto ma znaczenie bo sam magnes zajmuje ok 2 l
w jakim subie? :lol:
jestes pewien ze w tych GDNach tyle zajmuje? a wez w reke butelke napoju 2l i glosnik - jest roznica? ;>

Ok przyznaję walnołem sie przy zamianie jednostek ale i tak zawsze lepiej zrobić większą obudowę bo jak nie będzie nam odpowiadal dzwięk to zawsze można obudowę zmnieszyć np poprzez wypelnienie obudowy żwirem lub śrutem

Powrót