• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Monitory STX MX-140

• Autor wątku Autor wątku Rot
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
może być bez wykończenia tym sam już się pobawię jak zdecyduję na 100% jak bym chciał żeby wyglądały :) może ktoś zechce zrobić mi skrzynki niewykończone w rozsądnej cenie?

na razie głośników nie ma ale chyba zamówię wycięte formatki i zrzutkę zrobię z kumplem na frezarkę górnowrzecionową dorobię cyrkiel i sam wytnę

tak też robię :) czekam aż głośniki się pojawią a frezarka przyda się nie tylko do monitorków :)

Dobra dziś się pojawią głośniki i zwrotnice i BR okazało się też że frezarkę mam :) pytanie tylko mam czy grubość frontu też ma wpływ na zgranie fazowe przy zastosowaniu dedykowanej zwrotki do mx-140?

pytanie tylko mam czy grubość frontu też ma wpływ na zgranie fazowe przy zastosowaniu dedykowanej zwrotki do mx-140?

Na zgranie fazowe to może mniej, ale będziesz miał piękne góry i doliny na charce co Ci rozjedzie zwrotkę i w ogóle odsłuch.
http://www.troelsgravesen.dk/measurements.htm
Mniej więcej od połowy strony widać różnice w charkach przy podfrezowaniu tweetera i bez tego podfrezowania.

Pokazałeś Luszti jakie są różnice z podfrezowaniem wysokotonówki i bez, a kolega pytał o grubość zastosowanego frontu. Troels pokazywał gdzieś podfrezowanie woofera jakie powinno być od wewnętrznej strony przy grubym froncie.

---------- Post dodany o 09:25 ---------- Poprzedni post o 09:20 ----------

http://www.troelsgravesen.dk/chamfer.htm

W zasadzie nie pisał o grubość jakiego frontu mu chodziło :P

W oryginale jest 16mm grubość frontu ale zastanawiałem się czy nie zrobić grubszego

na razie 16mm zamówiłem ale koncepcja wykończenia się zmieniła :) nie lakier fortepianowy tylko fornir będzie :]

Powrót