• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Monitory Tomka (Tesla arn 150 & STX PJ)

Reakcji
0
1. Wstęp
To moja pierwsza konstrukcja i od zobaczenia tych wszystkich gotowych projektów, które mnie zainspirowały do całkowitego złożenia moich monitorów potrzebowałem 4 dni. Głównym celem projektu było stworzenie monitorów do muzyki,filmów do pokoju 6m^2 bardziej niż wygląd interesowało mnie brzmienie lubie czyste wysokie tony oraz w miare niski bas...

2. Głośniki
Sekcja średnio-niskotonowa: TVM-TESLA ARN 150-05/8 8 ohm
Sekcja wysokotonowa: STX GDWK-10-200-8-PJ 8 ohm

3. Zwrotnica:
Sekcja średnio-niskotonowa: 1,5mh + 4,7uf
Sekcja wysokotonowa: 3,3uf + 0,4mh
L-PAD : 3r3 + 12r metalizowane 10w
Dzięki dla Pawla.S za pomoc

4. Obudowa:
Nie chciałęm stosować żadnych fornirów czy oklein dlatego wykonana została z płyty laminowanej 18mm olchą. Nie spodziewałem się, że łączenia nadadzą jej kształtu i rysu. Mi się podoba:), pewnie wielu nie lecz to kwestia gustu... zreszta dla mnie obudowa, a raczej jej wygląd ma drugorzędne znaczenie. W środku zastosowałem na boczne i górną ściankę wytłumienie 2cm gąbka na tylną ścianke poduszka z ikei przymocowana na zszywki:):) okolice bass reflexu nie tłumione. Litraż 9,5l BR strojony na około 46hz 4cm średnica i 14,5cm długość. Obudowa skręcana na śruby i klejona wikolem.

5. Wrażenia:
Ogólnie jestem mile a nawet bardzo mile zaskoczony... Nie spodziewałem się, że konstrukcja ta osiągnie takie brzmienie. Wcześniej miałem 3-way tonsil space 86 z 20cm wooferem i creative inspire i powiem, że to inna klasa. Więc nie ma co porównywać. Jest super wszystko czyste, głębokie, szczegółowe... Bas potrafi zamruczeć czasem gdy tego trzeba jak żubr w reklamie browara:) mimo tego, że mój pokój akustycznie to tragedia:(. Ogólnie jestem napradwe zadowolony. Wzmacniacz to przerobiony technics v-500

6. Kosztorys:
Przetworniki z przesyłką: 160 zł
zwrotnice miałem gotowe elementy: 0 zł
kable -0 zł
obudowy wykonane w warsztacie znajomego: 0 zł
BR -10zł
lakier, śruby kleje itp = 20zł
razem: ok. 200zł

7. Fotki:

co prawda wygladaja jak niedokonczone ale najwazniejsze ze Ci sie podobaja;) a fornirowanie wcale nie jest trudne... ;) powiedzialbym nawet ze bardzo proste:)

sianes napisał:
3. Zwrotnica:
Sekcja średnio-niskotonowa: 1,5mh + 4,7uf
Sekcja wysokotonowa: 3,3uf + 0,4mh
L-PAD : 3r3 + 12r metalizowane 10w
Dzięki dla Pawla.S za pomoc
nalezy tutaj dodac ze to NIEJEST OSTATECZNA zwrotnica! taka dopiero powstanie - monitory juz sa w drodze na pomiary ;)

hmm... fotki nie za duze wiec niewiele mozna zobaczyc. wykonczeniem tez sie nie popisales... poprostu tanie monitory na sprawdzonych glosnikach ;)

Nie jest tak źle z wyglądem. Oczywiście kolega mógłby pokusić się o fornir, ale wtedy na pewno nie zmieściłby się w 200zł.
Na prawdę bardzo dobre zestawienie głośników za bardzo śmieszne pieniądze, chociaż głośniki z przesyłką coś drogo wyszły.

BTW. Zrób lepsze zdjęcia :wink:

mi osobiście nie podoba się sprawa czysto wizualna - mianowicie br z przodu w takiej konfiguracji. Wykończenie - wiadomo - coś za coś, a tu miało być tanio. Zwrota jeśli będzie prawidłowo zaprojektowana na bazie pomiarów , a jak sądze:
Pawel S. napisał:
nalezy tutaj dodac ze to NIEJEST OSTATECZNA zwrotnica! taka dopiero powstanie - monitory juz sa w drodze na pomiary ;)
będzie , to też nie będzie źle. Jednym słowem - dobry początek diy :)

Masz już czego słuchać więc zacznij zbierać kasę na coś bardziej konkretnego :)

na razie jestem bardzo zadowolony więc nie planuje czegoś lepszego, może z czasem... br z przodu, ponieważ monitory stoją zbyt blisko ściany aby umieścić go na tyle

Faktycznie fajna konstrukcja. Co do fornirowania to nie jest to trudne, zwłaszcza jak kupisz fornir na flizelinie. Do tego szlif + wosk i będą wyglądać bajecznie.

pozdrawiam

Norman

Co do tej konstrukcji to przypominają mi się stare dobre czasy, jednak najbardziej podoba mi się konstrukcja.........

Pawel S. napisał:
a mi sie taka konfiguracja podoba :P

Mi właśnie też widać, różnice pomiędzy początkującym a.....dobra, dobra bez słodzenia!

Witam wszystkich. Jestem zainteresowany stworzeniem podobnej konstrukcji - miałyby to być moje pierwsze własnoręczne głośniki :). Mam pytanie: jak się mają prace nad zwrotnicą :)??

muczaczo napisał:
Mam pytanie: jak się mają prace nad zwrotnicą ??
yoshi pierwsze pomiary juz przeprowadzil - jednak wynikly pewne problemy natury niezaleznej od naszego kolegi i moze sie przedluzyc.

zrobiłem takie oto zwroty na podstawie pomiarów i podanych elementów:

i... szczerze to różnica w dźwięku jesli jest to minimalnie lepsza myślalem ze dedykowane zwrotki tak jak tu pisza wprowadza wieksza poprawe

Powrót