• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Monitory-weryfikacja projektu

• Autor wątku Autor wątku Dziku
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
witam! od paru dni siedzę przy kompie i czytam. Chcę sobie zrobić monitorki do zestawu 7.1 Nie mam za dużo pieniędzy więc postawiłem na STX GDN-14-50-8-SS, za wysokie tony ma narazie odpowiadać Tonsil GDWT 9/70/1 - 8 Ohm(walały się niepotrzebne więc może się nadadzą, jednak trzeba będzie mooocno stłumić), lub jak fundusze pozwolą to STX GDWK-9-150-8-PJ. Obudowa ma mieć ok 9L(dobrze policzone??). GDN'a chcę ciąć przy ok. 3000 Hz,a tego Tonsila na 4500 Hz. No i teraz mój największy dylemat-BR: Zgodnie z tym co czytałem na diyaudio.pl ten głośnik nie nadaje się do BR(za wysokie Qts-0,6720), jednak na widziałem projekt na tych samych przetwornikach i autor pisze,że grają ok. Jeszcze jutro będę wiedział czy mam możliwość zakupu u mnie w mieście za rosądną cenę Tesli ARN-150, ale narazie zostaję przy STX. Byłbym dźwięczny za wszelką pomoc...

Nawet sie nie zastanawiaj tylko bierz tesle 150, wysokotonowy stx też odpada, arv o niebo lepsze, zwrotka jest praktycznie wszędzie, tego tonsila lepiej nigdzie nie wsadzaj bo on poprostu zabija wysokimi, umnie słychać z niego wszyskie szumy, poprostu sie nie nadaje... tylko do estradówek.
Pozdro.

za wysokie tony ma narazie odpowiadać Tonsil GDWT 9/70/1 - 8 Ohm
z tego glosnika jest tai dzwiek jak bys z wywrotki zsypywal piasek :/
SC10 lub ARV Jesli sie upierasz przy tonsilku to moge polecic GDWK 10/80/7 ,,,Obecnie mam to i nie narzekam , MI sie podoba :]

co do arv to nie podoba mi sie jego brzmienie, wole lagodniejsze brzmienie i cos co wyzej ciagnie

reoddai napisał:
co do arv to nie podoba mi sie jego brzmienie, wole lagodniejsze brzmienie i cos co wyzej ciagnie
Patrząc na koszta jakie Dziku chce przeznaczyć na tą konstrukcje można mu polecić arv bo na co innego chyba kasy nie wyszkrobie.

Tym bardziej że raczej nie opłaca się dawać lepszego wysokotonowca do tego STXa...

ja juz wyroslem naszczescie z tanich konstrukcji :P nie liczac tych hornow bo to zaprzeczenie ceny/jakosc :P

Powrót