• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Monitory z basem do Onkyo TX-8150

Reakcji
0
Witam, oto mój życiorys: lubię techno z lat 1990-2010 oraz elektro swing, ogólnie energiczną muzykę z basem.
Jest to zestaw stojący na biurku podłączony pod PC (obecnie po TOSLINKu)
Posiadałem radyjko Radmor 5102 i głośniki ZG30C114.
Po zmianie wzmacniacza na Onkyo TX-8150 byłem lekko zawiedziony (zaskoczony?) ponieważ dźwięk jak na mój gust wydawał się "płaski" i neutralny.
W porównaniu do Radmora musiałem podbić bass do +10 i treble +6 (radmor zwykle był ustawiony na 0)
Stare głośniki są za słabe na ten wzmacniacz, przy 60% słychać mocne zniekształcenia tonów średnich, szczególnie kiedy bas uderza.
Byłem na odsłuchu w audiofilskim salonie ale... głośniki za 2000, a były PŁASKIEEEeeeee żadnego uderzenia! dopiero po podpięciu suba za 3000 wszytko nabrało sensu...
Monitory te były "głośniejsze" (sprawność głośników?) ale w zakresie średnich tonów, czyli subiektywne odczucie. Bo basu one nie miały. No i oczywiście wszystko fajnie gra na 20-30% mocy ale gdy lecę na +70% znowu wszystko się sypie.

OCZEKIWANIA:
Kolumny stereo które można postawić na biurku, z mocnym basem, które można rozkręcić na 90%+ mocy wzmacniacza bez poważnych zniekształceń.
Rozważał bym zwrotnicę 3 kanałową oraz opcję:

Monitory (średni+tweeter) oraz osobna obudowa do wooferów - kabel z monitorów napędza woofery. Pozwoli to na ograniczenie rozmiarów monitorów oraz optymalizację parametrów suba.

Spróbować zamknąć wszystkie 3 głośniki w jednej obudowie.

PS. moje ZG30C114 miały wymienione kopułki oraz główny głośnik średni, żadnego dobierania, po prostu "na wymiar" Miałem wtedy 17 lat...
PPS. do 40% mocy te głośniki grają dobrze, ale przy 60% uszy bolą od wysokich tonów i trzeba treble ustawiać na 0 przy głośnym graniu.
PPPS. Nie szukam głośników "neutralnych" tylko efekciarskich, chcę czuć muzykę na skórze i w płucach.

Cześć,też miałem kiedyś radmora i fakt że miał dużo Basu,głośniki latały jak szalone..lecz po kilku latach Doszem że porostu nie miał żadnej kontroli nad głośnikami i dlatego latały jak szalone.

Ostatnia edycja:
W każym razie... czy to jest ogólnie dobry dział aby prosić o radę, lub nawet projekt? Czy powinienem przenieść temat w inne miejsce?

http://allegro.pl/wieza-technics-sl-eh680-2-kolumny-i6694946304.html (WIEŻA TECHNICS SL-EH680 + 2 KOLUMNY)
http://allegro.pl/zestaw-stereo-technics-sc-eh-790-i6683073142.html#thumb/1 (Zestaw stereo TECHNICS SC EH 790)
http://allegro.pl/wieza-technics-sc-eh560-segment-kolumny-i6696571144.html (WIEŻA TECHNICS SC-EH560 SEGMENT KOLUMNY)
kup cos tego typu

buczy basem, syczy wysokimi i jest glosne ;)

to co my robimy tobie sie nie spodoba bo

Byłem na odsłuchu w audiofilskim salonie ale... głośniki za 2000, a były PŁASKIEEEeeeee żadnego uderzenia!
:p

Czyli mój pomysł na pasywne 2.1 jest nierealny?
I one były naprawdę mało interesujące dla mnie, totalny brak głębi, dopiero po podłączeniu suba za wiele tysięcy było coś dobrego.
No i nie mam miejsca na podłogówki. Jest możliwa porada lub nawet projekt? (PS te monitory były dwudrożne i względnie małe, nie miałem czasu na odsłuch większej ilości głośników.
I te linki... jak to ma więcej niż 20w to ja jestem święty, to co najwyżej pierdzi. Takie pudełko nawet basu nie wytworzy.

Ostatnia edycja:
I te linki... jak to ma więcej niż 20w to ja jestem święty, to co najwyżej pierdzi. Takie pudełko nawet basu nie wytworzy.
te technicsy znam osobiscie od nastu lat. i wiem ze na poczatek beda lepsze niz to co my tutaj robimy

oczekujesz konturowego brzmienia z duza iloscia basu i cykajacymi wysokimi tonami
a my oczekujemy wlasnie naturalnosci i plaskiego brzmienia :p

A co ci nie pasuje w linkach? 20w?...no widać że masz takie pojecie że szok.Technics SA-EH790 ma 2x80W rms,i zje te twoje tonsile.

Jak lubisz dużo basu to może kup sobie Zeusy:biggrin:

Mam wrażenie, że kolega wie czego chce i potrzebuje tylko naszego poparcia w tym, że dobrze słyszy.
Szkoda że Zeusów nie będzie miał miejsca na biurko postawić...

Trzeba sobie odpowiedzieć samemu co chcesz wysoką jakość,czy dudniący dźwięk.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Co do zeusów to przepraszam nie doczytałem że mają stać na Biurku:biggrin:

Wiem, że nic nie wiem na temat tych zestawów.
Tylko, czy pomysł na rozdzielenie monitorów z tonami wysokimi/średnimi od głośników niskotonowych trójdrożną zwrotnicą jest dobrym pomysłem?

Od czasu do czasu lubię posłuchać musyki głośno, no i w takich momentach są straszne zniekształcenia w drudrożnych głośnikach i brak basu. Da się otrzymać dobry efekt bez aktywnego suba?

Ostatnia edycja:
Da się dobrze grać dwudrożnym zestawem bez subwoofera. Tym bardziej że chcesz tego słuchać na biurku w polu bliskim.
Musisz tylko zrozumieć, że te Twoje Tonsile to dno. Pewnie dlatego masz uprzedzenia do małych zestawów dwudrożnych przez te swoje kolumienki.

Co do kasy to jestem w stanie wyłożyć 3000. Ale przy budowaniu własnych głośników nie jestem w stanie ich odsłuchać zanim ich nie zbuduję, oczekiwał bym podbitego basu, a tego ciężko oczekiwać od dwudrożnych bez zniekształcenia tonów średnich.
I wiem, że tym Tonsilom wiele brakuje, ale to co zostało mi zaprezentowane w salonie to "nie było to".
PS wy wszyscy słuchacie muzyki na "pure audio" i nigdy nie podbarwiacie sobie basu/sopranu?
PPS jedyne inne głośniki jakie miałem u siebie, to pożyczone od kolegi Tannoy m2 - nie byłem zbyt zadowolony, zero niskich tonów

Ostatnia edycja:
Dla mnie bas to możliwość jego poczucia na skórze/w płucach (tak mocnych to ja nie mam).
I pytanko, czy ogólnie sprawdziłeś jakie piosenki zwykle słucham? (2 post)

Bas o którym mówisz to raczej ciężki do realizacji. Na pewno nie uzyska się go z kolumn podstawkowych zwanych monitorów.
Ponieważ ty chcesz zrobić trzęsienie pokoju.Miałem to samo około 8 Lat musiałem wtedy mieć kilka 30cm głośników aby bas ściskał żołądek,
Jak kolega wyżej napisał też z tego wyrosłem.

Powrót