• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Monitory z drewna bukowego

Reakcji
0
Tak się zastanawiam czy stosuje się takie drewno na kolumny, tak się składa że zostało mi trochę fajnego drewna z budowy schodów w domu. Nie trzeba by fornirować tylko szlifowanie i malowanie. Co myślicie?

Ja nie widzę żadnych przeciwwskazań, na pewno lepsze to niż wióra :) Z drzewa można piękne rzeczy tworzyć, ale mało kto się podejmuje ze względu na wkład pracy jaki trzeba włożyć w porównaniu do standardu MDF + fornir.

bo niewiadomo jak dlugo wysezonowane jest to drewno. plyta wiorowa lub MDF potrafi sie wygiac od wilgosci a co dopiero drewno
na poczatku moze byc OK ale pozniej z czasem moze popekac lub pokrzywic sie. a w monitorach mniejsze wymiary i ogolnie mnijesze naprezenia ewentualne beda

No właśnie mam nadzieję, że autor tematu mówiąc o drzewie miał na myśli suchutkie-wyleżakowane. Jeśli nie to nawet nie ma się co tykać świeżego drzewa choćby na monitory. Drzewo Ci się tak skurczy, że porozrywa Twoje skrzynki.

Buk bardzo widocznie reaguje na zmiany wilgotności powietrza. Może się nagle zdarzyć, ze mimo porzadnego wysezonowania, pojawią się peknięcia i bruzdy. Wprawdzie na urodzie to nie przeszkadza, ale moze być problemem dla własciwości akustycznych.

wiek drzewa to około 20-25lat a może i więcej kto wie ile było składowane zanim kupione,
przetrzymywane na strychu pod ciepłym ocieplonym dachu, kilka sztuk jest odkształconych ale to jest do zrobienia poprzez szlifowanie. Płyty o wymiarach 20x100cm i 30x100cm grube na 2cm. Stan jest super idealnie wyschnięte tylko szlifować i malować. Jakbym się uparł to całe kino na tym zrobię.

fotka

Jedyne co mnie martwi to waga płyta 20x100 waży 4kg
i gdzie mogę poczytać o materiałach na kolumny, wszędzie tylko mdf i wióry

tak, takimi.
mialem niedawno suba na XXLS12 zbudowanego z 18mm plyty BEZ ZADNYCH WZMOCNIEN! byl tylko wyklejony matami w srodku. obudowa drzala podobnie jak moje kolumny na 18cm glosniku ;]
teraz wiem ze od tej pory bede stosowal maty ;)

Coś takiego planuje, co sądzicie o tych przetwornikach, zastanawiam się również nad Teslami ale nie znam tej amrki. Niskotonówki chcę połączyć szeregowo.

kolumny jako front do kina na amplitunerze panasonic sa-he 70 80W rms 6-16Ohm. Nie chcę kupować drogich przetworników, dlatego że to będzie mój pierwszy projekt i nie wiem jak to wyjdzie.
Jeżeli się uda będą bardziej kosztowne projekty.

Druga sprawa to taka jak liczyć litraż BR dla dwóch głośników, A może zrobić przegrodę dla każdego głośnika.

Słucham rad kolegów

kiepas96 napisał:
co sądzicie o tych przetwornikach
wywal te 17 koniecznie, czy one w ogóle są jeszcze dostępne ?

Zresztą dla takich głośników nie ma co się bawić w takie budy, szczególnie że roboty będzie przy tym co nie miara - to nie monitkorki, tylko podłogówki :)

kiepas96 napisał:
zastanawiam się również nad Teslami ale nie znam tej amrki. Niskotonówki chcę połączyć szeregowo.
zamiast dwóch kup jeden , ale lepszy i zrób monitorki.

Nie bardzo się orientuje w głośnikach do kolumn powiem szczerze, doradźcie mi coś, wiem że to nie monitorki zmieniłem zdanie że zrobie podłogowe. Czekam na propozycje głośników

Podaj kwotę w jakiej chcesz się zmieścić (rozumie tylko koszt głośników, zwrotnic, br'y, terminale itp). Pokój w jakim ma zagrać i czego mniej więcej oczekujesz.

Powrót