• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Mostkowanie koncowek H250

Reakcji
0
Witam serdecznie.
Mam prosbe, a mianowicie potrzebuje zmostkowac koncowke H250 ze strony http://dx-audio.pl/wzmacniacze/h250/
i nie bardzo wiem jak to zrobic, a sprzedajacy jakos nie chetnie odpowiada na maile i stad moja wielka prosba.
Koncowka ma byc uzywana do 12" suba 8 ohm.
Z gory bardzo dziekuje

Rozumiem że masz 2 takie h250 i chcesz je zmostkować ? Jak ci brak mocy to się od razu h600 składa .

tak wszystko byloby ok tylko posiadam trafo 2X38V ac 600W i stad moje kombinowanie w mostek z dwoch h250 bo h600 wymaga juz sporo wiekszego zasilania. A koncowki niestety juz sa kupione i poskaladane

Teoretycznie mozesz uzyskać 4 krotnie większą moc na wyjściu, ale jak na wyjściu fazy elektryczne nie będą się zgadzać (-180) to THD rosnie. Może dobrze było by mieć możliwosć drobnego strojenia fazy elektrycznej na wejsciu.

A moze jeszcze zapytam inaczej....
Glosnik jest dwucewkowy i jak bym podlaczyl jedna cewke glosnika z koncowka zgodnie z biegunami a na drugiej cewce odwrotne biegunowosci to czy takie podlaczenie bedzie mialo jakis sens???

A moze jeszcze zapytam inaczej....
Glosnik jest dwucewkowy i jak bym podlaczyl jedna cewke glosnika z koncowka zgodnie z biegunami a na drugiej cewce odwrotne biegunowosci to czy takie podlaczenie bedzie mialo jakis sens???
NIE!

odwracac faze musisz tylko do mostkowania wzmacniaczy. w uproszczeniu - jedna koncowka ma wzmocnic "dodatnia" polowke sinusoidy, a druga koncowka ma wzmocnic dolna...

w przypadku glosnika 2 cewkowego oba wzmacniacze maja podany taki sam sygnal! i podlaczone sa zgodnie w fazie do glosnika

Czyli Pawle nie musze koncowek mostkowac???
Podaje ten sam sygnal na wejscia koncowek i do kazdej cewki wyjscie zgodnie z biegunowoscia?

dokladnie to jest GDN 30-500-2x4-AA
Czyli za filtrem dp podpinam obie koncowki tak samo i za koncowkami do kazdej cewki

No to super dziekuje za pomoc.
Tylko teraz Pawle mam jeszcze problem z wyborem filtru DP. Nie wiem ktory wybrac zeby byl dobry. Moze polecisz jakis gotowy???
Jakis czas temu pytalem irka ale niestety nie ma na chwile obecna

czyli juz wiem ze ten bylby dobry... ale znasz moze jakis gotowy zeby mial APO?

Skladalem sobie kiedys mostek TDA irka i tak pomyslalem czy moglbym wykorzystac filtr dp i apo pomijajac koncowki mocy

Powrót