• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

mp3 128 vs aac+ 40-45kbps

Reakcji
0
Witam

Zastanawiam się jak to jest z tymi formatami zapisu dźwięku. Różnica w kbps jest duża.
Dlaczego mnie to zastanawia?. Bardzo często słucham iradia i zazwyczaj są dostępne takie źródła. Dość często zdarza się że łącze jest zapchane i 128 ciężko wycisnąć.
Od zawsze używam mp3 ale może jak ktoś mi wytłumaczy łoco chodzi to może przejdę na coś innego.
Ktoś da rady wytłumaczyć i porównać?

Ps. Polecem Polską stację house&densidlo i pulsradio 9.0

Pozdro

Dzięki za linka. Ale nie chodziło mi o porównanie do oryginału bez kompresji.
Tylko dlaczego te strumienie mają porównywalną jakość dźwięku. Mp3 chyba trochę przestarzałe jest.
o acc+ to znalazłem
http://pl.wikipedia.org/wiki/AacPlus

ps. mam takie jeszcze pytanko, jaki zastosować antenę fm montowaną w domu. Radia gubią czasami stereo i słuchać się nie da. Czy domowe są skuteczne?

mistrzu napisał:
Tylko dlaczego te strumienie mają porównywalną jakość dźwięku. Mp3 chyba trochę przestarzałe jest.
Każdy z formatów stratnych, w zależności od stopnia kompresji dźwięku, będzie odbierany przez osobę osłuchaną, jako tym lepszy im mniejszy stopień kompresji. Porównanie między różnymi formatami kompresji, o zbliżonym wysokim bitracie, moim zdaniem na pierwszym miejscu plasują: AAC i Ogg Vorbis, potem w kolejności:WMA, MPC, MP3. Przy niższym bitracie najlepsza jakość, oferuje AAC.

aac korzysta po prostu z lepszych algorytmow dla niskiego bitrate'u od mp3 i tyle. inna sprawa ze jest bardziej pradozerny, ale to dla wspolczesnych komputerow raczej niewielka wada.

Powrót