• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Multimetr

Reakcji
3
nic ciekawego nie znalazłem więc założyłem nowy temat.

Prośba o sugestie co do dobrego multimetru, używane i sprawdzonego prze kogoś.
Zależy mi pomiarze napięcia zmiennego i częstotliwości. Dokładność min. 1mv i 1Hz.

z góry dzięki.

Mbar, powiedzmy że do 250zł mógłbym dać. Oczywiście jeśli można kupić coś dobrego taniej to jeszcze lepiej, ewentualnie 50 dołożę jak będzie trzeba :(

na marce mi nie zależy.

Dokładność 1mV i do tego AC? No kolego, za takie pieniądze co chcesz wydać to nie wiem co za cudów oczekujesz :D

Mylisz dokładność z wyświetlaniem - ja to zrozumiałem, że chcesz aby multimetr był dokładny do 1 mV a Tobie po prostu chodzi by wyświetlał do 1 mV.

Napięcie zmienne AC : 0,1mV...600mV/ 6V/ 60V/ 600V/1000V(40Hz-500Hz)
Dokładność : +-(1,0%+ 3cyfry)

1% z 600 mV (zakres) to 6 mV dokładności (+ 3 cyfry)...

6 mv zakladajac skrajnie, w sumie i tak całkiem nieźle. Głównie chciałbym wiedzieć jak się to ma do rzeczywistości

tamten wrzuciłem dla przykładu, a generalnie szukam właśnie takie opinii kogoś kto ma i zadowolony jest z pomiarów i dokładności. tak czy inaczej dzięki.

Tego co pokazałem także mam i wiem co potrafi, mam kilka ale jedyny w Twojej cenie to Unit 70-A.

Napięcie zmienne AC : 0,1mV...600mV/ 6V/ 60V/ 600V/1000V(40Hz-500Hz)
Dokładność : +-(1,0%+ 3cyfry)
1% z 600 mV (zakres) to 6 mV dokładności (+ 3 cyfry)...
nie tak się liczy błędy/niepewnosć pomiaru. 1% nie jest wyciągany z wielkości zakresu ale z wartości zmierzonej. "+3cyfry" odnoszą się do zakresu.
Przykład:
zmierzono 2mV na zakresie 0.1 do 600mV, czyli 2.000mV. 2*0.01+3*0.001=0.023mV
W tym wypadku niepewność pomiaru to 0.023mV, a nie 6mV...

Najwidoczniej masz rację :)

Pewna osoba z elektrody:

"Producent podaje tabelkę niepewności pomiarowych i tam jest zakres pomiaru jego rozdzielczość i wnoszona niepewność do pomiaru w procentach i w liczbie.
Liczba odnosi się do rozdzielczości i przez liczbę mnożymy rozdzielczość.
Przykład:
zakres 100Ω rozdzielczość 0.01Ω niepewność 3% + 3 cyfry
i teraz mamy wynik pomiaru 81Ω 81 + 3% = 83.43 i do tego dodajemy błąd cyfrowy czyli 3 x 0.01 = 0.03 czyli 83.43Ω + 0.03Ω = 83.46Ω 83.46 - 81 = 2.46 tyle wynosi niepewność pomiaru."

Ostatnia edycja:
Ja jakbym brał to od razu z pomiarem indukcyjności, przy zwrotnicach, bardzo przydatne .

Pomiar indukcyjności mam czym zrobić, ojciec stary krótkofalowiec i dłubak elektroniczny ma całkiem dokładny i niezły sprzęt, także korzystam.

nie tak się liczy błędy/niepewnosć pomiaru. 1% nie jest wyciągany z wielkości zakresu ale z wartości zmierzonej. "+3cyfry" odnoszą się do zakresu.
Przykład:
zmierzono 2mV na zakresie 0.1 do 600mV, czyli 2.000mV. 2*0.01+3*0.001=0.023mV
W tym wypadku niepewność pomiaru to 0.023mV, a nie 6mV...

Jeśli El_liero ma rację, a wszystko na to wskazuje bo po co robić zakres 600mv z dokładnością 6mv to poniższy sprzęt w zupełności mi wystarczy. Cena jest atrakcyjna, pytanie tylko czy relacja cena-jakość warta zakupu..

http://multisort.pl/product/Multimetr-cyfrowy-AX-18B-z-interfejsem-USB,6808.html

Marios, mam podobny w robocie, nie jestem pewien czy ten sam model, ale wykonanie jest ok, plastik się wydaje dosyć solidny. Osobiście chyba bym jednak sanwe brał, podoba mi się ta "analogowa" wskazówka:D

Najniższy zakres AC 4V, częstotliwość 4k to trochę cienko. Raczej jego zaleta są górne zakresy niż dolne.

Powrót