To nie bylo polecanie muzyki dla mnie, tylko dla ogolu, ja tez moge polecac rozna

A polecal bede to czego slucham

Oczywiscie jak inni pisali - polecam szczegolnie folk irlandzki. Ktos zna grupe celtycka Beltaine?

Zasmuce co poniektorych - nie slucham raczej ani hip-hopu ani w ogole Techno

. Jednak nie gardze dobra muzyka elektroniczna, jak Oldfield, takze Jarre i tym podobne. Lubie takze posluchac czasem industrial w roznych jego odmianach: Hocico, Project Pitchfork, NIN itp.
Uwielbiam dobre wokale damskie, w tym glos bylej wokalistki Nightwisha - Tarji Turunen, polecam dotychczasowy dorobek zespolu. Szczegolnie album Century Child.
Przyjemny wokal ma takze Anake z The Gathering. Nie gardze tez Within Temptation.
Lubie laczenie muzyki barokowej z metalem - dobrym tego przykladem jest malo znany zespol Haggard. Polecam takze zespol Therion - monumentalne wrecz chory i symfonika polaczona momentami z naprawde mocnym brzmieniem.
Tym co lubia wokale - polecam tez zespol folkowy/elektrofolkowy Garmarna.
Odnosnie ciezszych brzmien, tak jak ktos juz pisal System Of A Down, Sepultura, Soulfly i tu mogl bym sie rozpisac. Zdarza mi sie odstresowac przy Behemoth. O dziwo niesamowicie dobrze maja zrealizowane plyty.
Polecam tez Jazz Nowoczesny taki jak Keiko Matsui.
Zapomnial bym - z klasyki szczegolnie w ucho wpada mi dorobek Czajkowskiego.
To w malym skrocie, bo lista zespolow byla by niezmiernie dluga. Naprawde. To to nawet namiastka nie jest.