• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

N-Mosfet AVT2762

Reakcji
0
Witam. Chcę zbudować wzmacniacz stereo o dobry parametrach i małych kosztach. Chce zrobić dwie płytki AVT2762. Czytałem pdf o nim i chciałbym wstawić mu tranzystory IRF640 no i przy 640 to trafo ma być TS300VA 230/2x24V www.toroidy.pl ? Czy inne? A gdy zastosuje mocniejsze jeszcze IRFP240 lub 250 to jakie wtedy trafo miało by być odpowiednie?
Doradźcie mi też jakie odpowiednie kondensatory w zasilaczu wystarcza? Oczywiście proszę piszcie trafa które użyć mam do dwóch płytek. Z góry dzięki za pomoc

Dobre parametry i male koszta nie ida ze soba w parze. N-mosfet jest ukladem typowo niskokosztowym wiec ma pewne ograniczenia parametrow.

Od napiecia zasilania zalezy moc wyjsciowa wzmacniacza wiec najpierw musisz wiedziec jakiej mocy chcesz zbudowac wzmacniacz a potem dobrac zasilanie i tranzystory mocy.

Z tego co widzę to z IRFP240 lub 250 można chyba jakieś 200w RMS mieć z jednej płytki czyli ok 200w chciałbym na kanał czyli jakie trafo w takim razie na dwie płytki z zastosowaniem IRFP240 lub 250 i jakie kondensatory odpowiednie do zasilacza.

[ Dodano: 2009-02-21, 23:40 ]
Tak patrze to trochę tańsze są IRF640 i można troche ponad 100w RMS uzystać jak przeczytałem i zrozumiałem więc to samo pytanie co wyżej tylko że z wykorzystaniem IRF640

jedna para irfp240 irfp9240 pociągnie 120W i będzie już dosyć ciepło

Czy taki radiator A4129 10CM lub A4240 10CM może być na na jeden tranzystor IRFP250? A jeśli nie to jakiej wielkości muszę zastosować?

popularny profil A5352 wychladza 20W wzmacniacza na kazdy centymetr radiatora. Przy parce duzych tranzystorow (IRFP240/250) radze nie przekraczac 150W/4omach czyli zasilanie w spoczynku o wartosci ok +-45V wystarczy wtedy radiator A5352 uciety na 7cm.

Czyli ten Transformator TS400VA 230/2x32V bedzie zly z tymi tranzystorami? nie mam wiecej kasy i tylko takie trafo mam dostepne.

A więc zaczynam budować N-Mosfet stereo. Mam Trafo TS400VA 230/2x32V, kondensatory 2x10000uF, mostek prostowniczy 10A 400V no i 2 płytki wzmacniacza. No i radiatory A4129 7cm x4 czyli na tranzystor jeden. Wszystko jest ok?

[ Dodano: 2009-03-03, 16:52 ]
A i jeszcze mam pytanie czy gdybym chciał robić następne 2 płytki to musiałbym drugie trafo czy te dam rade?

Chodzi o stabilizacje termiczna i costam jeszcze zwiazne z tym ze tranzystory powinny pracowac w tej samoej temperaturze. Tak czy siak bedziesz mial fajerwerki jesli beda na osobnych. Poczytaj notke AVT nt n-mosfeta

n_omyzs napisał:
Chodzi o stabilizacje termiczna i costam jeszcze zwiazne z tym ze tranzystory powinny pracowac w tej samoej temperaturze. Tak czy siak bedziesz mial fajerwerki jesli beda na osobnych. Poczytaj notke AVT nt n-mosfeta

U mnie w końcówce mocy do subwoofera każdy tranzystor ma oddzielny radiator. Działa już 1.5 roku i wszystko jest w najlepszym porządku. Wzmacniacz grał czasem całą noc na "full" i grzał się aż do wyłączenia i nic mu nie jest. Więc piszesz nieprawdę. 2 radiatory dla 2 tranzystorów pozwalają zmniejszyć rezystencję termiczną do minimum, ponieważ nie stosuje się wtedy podkładek pod tranzystory.

Mam problem ze wzmacniaczem. Tzn jeden kanał gra dobrze ale coś dość cicho, może mieć wpływ brak potencjometru do regulacji głośności? Drugi problem to taki że w drugiej końcówce cichutko słychać muzykę a na diodzie zenera tam gdzie powinno być 12V jest ok 6V. Proszę o rady. Ogólnie to podłączam ten wzmak do tych głośników http://www.allegro.pl/item566816065_glosnik_77710_zamiennik_tonsil_gdn_25_80_60_40.html (są w skrzyni), kumpla głośniki i nie jest dość głośno a przecież te głośniki to szmelc tak słyszałem.

[ Dodano: 2009-03-07, 22:59 ]
Z głośników gry muzyka nie gra słychać buczenie, czemu?

pegelmesser napisał:
Widac masz chlopie dryg do elektroniki i pomyslunek godny spawacza...
Nie byłbym o tym przekonany. Jeśli byłeś w jakimś dobrym salonie audio, albo na wystawie audioshow i zaglądałeś do środka hi-endowych wzmaków to powinieneś wiedzieć, że istnieją konstrukcje w których każdy tran ma własny radiator i wcale nie jest ich tak mało. Widziałem kilka takich wzmaków (niektóre na pewno pracowały w klasie A - nie wiem czy wszystkie).

[ Dodano: 2009-03-08, 12:13 ]
DJ Pablo napisał:
Z głośników gry muzyka nie gra słychać buczenie, czemu?

DJ Pablo litości. Zadawaj pytania tak by nie potrzebny był tłumacz.
Opisz jasno problem (systematycznie i zrozumiale, nic nie zostawiaj w domyśle) i dopiero pytaj, zanim wyślesz post przeczytaj go i zastanów się czy go rozumiesz.

Okey sprawdzę połączenia mas. A z tym problemem ktoś pomorze "Mam problem ze wzmacniaczem. Tzn jeden kanał gra dobrze ale coś dość cicho, może mieć wpływ brak potencjometru do regulacji głośności? Drugi problem to taki że w drugiej końcówce cichutko słychać muzykę a na diodzie zenera tam gdzie powinno być 12V jest ok 6V. Proszę o rady. Ogólnie to podłączam ten wzmak do tych głośników http://www.allegro.pl/ite...5_80_60_40.html (są w skrzyni), kumpla głośniki i nie jest dość głośno a przecież te głośniki to szmelc tak słyszałem. "

Powrót